Plenković: U Hrvatskoj se na dve nedelje zatvaraju sve škole, nastava putem interneta i televizije

Andrej Plenković

Zagreb, 13. mart 2020. – U Hrvatskoj se 16. marta na dve sedmice zatvaraju sve škole, a nastava će se odvijati putem interneta i televizije, najavio je premijer Andrej Plenković.

Plenković je na konferenciji za novinare rekao da se ista preventivna mera u borbi protiv širenja korona virusa odnosi i na fakultete i vrtiće.

On je objasnio da će se tokom prekida nastave primenjivati model po kojem će učenici od prvog do četvrtog  razreda osnovne škole pratiti nastavu putem posebnih emisija na Hrvatskoj radioteleviziji i Sportskoj televiziji, a za više razrede „onlajn“ nastava.

Nastavnici će i dalje dolaziti u školu, a, kako je rekao Plenković, za one koji nemaju mogućnost da decu ostave nekome na čuvanje, biće obezbeđen prihvat u školama i vrtićima.

On je apelovao na starije, posebno one koji imaju iznad 70 godina, da budu posebno oprezni, jer spadaju u najrizičniju grupu, da se što manje izlažu da bi se ograničile eventualne dodatne posledice globalne pandemije.

Hrvatski premijer je rekao da će se vlada fokusirati na radna mesta i da će odložiti plaćanje poreza na dohodak, na dobit i doprinosa.

Prema poslednim informacijama, u Hrvatskoj je potvrđen 31 slučaj zaraze korona virusom.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se narednih dana može očekivati povećanje broja obolelih, ali i istakao da je važno znati da više od 80% obolelih od korona virusa ima vrlo blagu sliku, a neki ni ne znaju da su bolesni.

On je ocenio da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj pozitivna, jer nema cirkulacije virusa u populaciji, već su dosad zaražene osobe koje su boravile u inostranstvu ili njihovi bliski kontakti.

Iz zagrebačke bolnice 12. marta je otpuštena prva zdrava osoba ranije obolela od COVID-19, a očekuje se da uskoro izađe još dvoje, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…