Platforma za novinare koji izveštavaju o korupciji

06. decembar 2016. – Na satiričan način Cooking Budgets deli savete i instrukcije administrativnim radnicima koji žele "zaraditi nešto novca sa strane".

Stranica Cookingbudgets.com je besplatna platforma na kojoj novinari i aktivisti mogu saznati više o načinima na koje državni službenici ilegalnim putem dolaze do novca, prenosi portal media.ba.

Za razliku od kompanija čiji su budžeti često standardizovani na državnom nivou, javne institucije organizuju raspodelu svojih budžeta na različite načine, što novinarima otežava praćenje eventualnih nepravilnosti. Novinari koji izveštavaju o korupciji zbog toga moraju imati dodatna znanja iz računovodstva, ali i poznavati trikove koje pojedinci mogu koristiti kako bi došli do nelegalno stečenog novca.

Na stranici je dostupno ukupno 40 "recepata" koje je napisala agencija Journalism ++ u sklopu Open Budgets inicijative, projekta koji promoviše transparentnost javnog finansiranja.

Svaki "recept" sadrži informacije o aktivnostima, u koje bi zaposleni u javnim službama mogli biti umešani, primere stvarnih slučajeva, kao i savete za novinare koji rade na sličnim pričama. Na stranici je dostupna i sekcija "basics" u kojoj je moguće saznati više informacija o računovodstvu i načinima na koji se budžet raspoređuje.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…