Platforma „Tri slobode“: Hitno prestati sa nasiljem i zastrašivanjem, institucije pripadaju građanima i građankama

Protest u Novom Sadu

Beograd, 21. jul 2022. – Organizacije civilnog društva (OCD) okupljene oko Platforme „Tri slobode“ zatražile su od Ministarstva unutrašnjih poslova da zaštiti građane i građane koji su u Novom Sadu „bili izloženi napadima privatnog obezbeđenja, kao i da obustavi primenu represivnih mera i prekomerne sile od strane pripadnika MUP-a“.

Platformu „Tri slobode“ čine organizacije Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, A 11 Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Beogradski centar za ljudska prava, Crta, Slavko Ćuruvija Fondacija, Novi optimizam, Centar za praktičnu politiku, Helsinški odbor za ljudska prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Komitet pravnika za ljudska prava i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Zahtevamo da se aktivistima i aktivistkinjama omogući nesmetano pravo na slobodu okupljanja i izražavanja i učešće u donošenju odluka. Skupština Grada Novog Sada mora poštovati demokratsko pravo zainteresovanih građanki i građana da prisustvuju sednici na kojoj se usvaja Generalni urbanistički plan„, navodi se u saopštenju te platforme.

Zatražili su i da nadležne institucije pokrenu postupke protiv odgovornih pripadnika policije i privatnog obezbeđenja, radi utvrđivanja da li je došlo do prekomerne upotrebe sile prema okupljenim građanima i građankama, što se može videti na fotografijama i snimcima koji su javno dostupni na medijskim portalima i društvenim mrežama.

U saopštenju su istakli da su Novosađani mesecima unazad „upozoravali na loša rešenja predviđena predlogom novog Generalnog urbanističkog plana Novog Sada, a nadležne institucije su više od 10.000 primedbi građana i građanki odbile„.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…