Platforma: Novinare ne treba napadati zbog obavljanja njihovog posla

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara

Beograd, 02. novembar 2019. – Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara, koja predstavlja više od 8.000 članova, je na Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima apelovala na javnost, građane i političke partije da novinare ne treba napadati zbog obavljanja njihovog posla.

Institucije, a pre svih pravosuđe, treba što pre da procesuiraju napade na novinare kako bi se zaštitila

demokratija u zemljama zapadnog Balkana“, navela je Platforma i dodala da je tokom proteklih pet godina registrovala 570 napada na novinare, a vrlo mali broj njih su razrešile nadležne institucije.

Platforma snažno podržava napore novinara i medijskih organizacija da zaštite novinarstvo i slobodu govora, kao i njihovu borbu protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Svaki napad na novinare smatra se napadom na javni interes, demokratiju i prava svih građana, a nekažnjivost vodi samocenzuri, ograničava prostor za slobodne medije i čini novinarstvo neprivlačnim za mlade, istakla je Platforma.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je proglasila 2. novembar Međunarodnim danom borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima i taj datum izabran je u znak sećanja na ubistvo dva francuska novinara u Maliju 2. novembra 2013. godine.

Platforma je ukazala da je ovaj dan simbol snažne posvećenosti novinara da iznesu istinu pred oči javnosti i istovremeno podsete nacionalne institucije da su dužne da obezbede sigurno okruženje u kojem novinari mogu slobodno da rade.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…