Petrović: Upotreba parapolicije i paraprivatnog obezbeđenja je postala konstanta u poslednjih nekoliko godina

Predrag Petrović

Beograd, 22. jul 2022. – Nije uobičajeno da privatno obezbeđenje zajedno sa policijom, koordinisano i uvežbano formira kordon koji se suprotstavlja demonstrantima, izjavio je direktor istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Predrag Petrović, komentarišući proteste u Novom Sadu.

Propisi dozvoljavaju veoma ograničenu upotrebu privatnog obezbeđenja na javnim skupovima i tu su obaveze pre svega na strani organizatora okupljanja koji, na primer, treba da angažuje redarsku službu. Staranje i odgovornost za javni red i mir tokom javnog okupljanja prevashodno je odgovornost policije„, rekao je Petrović za agenciju Beta.

Po njegovim rečima, na taj način se građanima šalje poruka da je Srbija privatizovana država i da vladajućoj partiji nije dovoljna samo policija za obavljanje takvih i sličnih zadataka, ali da upotreba parapolicije i paraprivatnog obezbeđenja u te svrhe nije novina, već da je postala konstanta u poslednjih nekoliko godina.

Profesionalni novinari su dokumentovali da su i okoreli kriminalci bili sastavni deo takvog obezbeđenja u više navrata. Na taj način vladajuća partija, takođe, pokušava i da dodatno zastraši građane. Zato ne treba da čudi što vladajuća partija pokušava da legalizuje ovu praksu, pa je u Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima, koji još uvek nije usvojen, predviđeno da ministar unutrašnjih poslova svojom diskrecionom odlukom neku organizaciju proglasi policijom„, naglasio je Petrović.

On je ocenio da je najproblematičnije bilo postupanje ljudi u civilu „od kojih je jedan broj njih imao legitimacije privatnog obezbeđenja, dok su drugi bili bez bilo kakvih obeležja„, i dodao da na osnovu javno dostupnih snimaka, postoji osnova da se pokrene postupak kontrole upotrebe sredstava prinude, naglašavajući i da postoji nekoliko načina da se utvrdi da li je u pitanju policija u civilu.

Najpre Sektor unutrašnje kontrole policije i tužilaštvo, postupajući samostalno ili po pritužbama odnosno prijavama mogu da pokrenu istragu o prekomernoj upotrebi sile i odgovornosti za takvo postupanje. Postupak kontrole postupanja policije može da pokrene i Zaštitnik građana, samostalno po svojoj inicijativi ili na osnovu pritužbe„, objasnio je on.

Petrović je ocenio da je problem sa tim institucionalnim načinima utvrđivanja odgovornosti policije to što je Srbija „zarobljena država, odnosno državne institucije su podvrgnute političkoj (samo)volji vladajuće partije, pa je teško očekivati da će postupati profesionalno u ovom slučaju„.

Na to ukazuje i reakcija ovih institucija na slučaj policijske brutalnosti i uloge osoba u civilu u tome na julskim protestima 2020. Zato građanima preostaju vaninstitucionalni mehanizmi na raspolaganju, što u ovom slučaju podrazumeva da putem društvenih mreža pokušaju da saznaju ko su osobe u civilu koje su primenjivale prinudu na demonstrantima„, kazao je Petrović.

Dodao je da se to u julskim protestima pokazalo efikasnim, pa je MUP u prošlogodišnjem Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima, koji još uvek nije usvojen, jednom odredbom zabranio objavljivanje podataka o identitetu ovlašćenog službenog lica koje primenjuje policijska ovlašćenja.

Na pitanje na koji način građani ili demonstranti mogu da se zaštite, ukoliko dođu u kontakt sa nekim od tih lica u civilu koja se ne legitimišu kao policija, Petrović objašnjava da je u takvim situacijama, koje se jako brzo dešavaju, najbolja zaštita za demonstrante javnost i dobar advokat.

Snimanje policije nije zabranjeno, te demonstranti treba da pokušaju da snimaju postupanje policije što je više moguće. Važno je i da demonstranti imaju advokata koga bi pozvali u slučaju da budu uhapšeni„, kazao je on.

Nekoliko stotina Novosađana protestovalo je u četvrtak ispred zgrade Skupštine Vojvodine, gde je tog dana trebalo da bude usvojen Generalni urbanistički plan (GUP) Novog Sada do 2030. godine, za koji ocenjuju da je pravljen po meri privatnih investitora.

Tokom protesta, u nekoliko navrata došlo je do sukoba demonstranata, policije i privatnog obezbeđenja skupštine, a tom prilikom privedene su dve osobe.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…