Petrović: Srbija je jedina zemlja regiona koja nema Savet za saradnju sa civilnim društvom

Tara Petrović

Beograd, 29. avgust 2022. – Okruženje u kome rade organizacije civilnog društva u Srbiji je nepovoljno, sa daljim silaznim trendom.

Ali, nakon 10 godina čekanja, radi se na osnivanju Saveta za razvoj i saradnju civilnog društva, vladinog tela koje bi trebalo da se bavi okruženjem za rad civilnog društva i njegovom komunikacijom sa državom, izjavila je Tara Petrović iz Građanskih inicijativa.

Petrović je za agenciju Beta kazala da se oni, kao Građanske inicijative, bave problemom okruženja za rad civilnog sektora, kao i da njihovi izveštaji godinama unazad pokazuju da je ono nepovoljno i da situacija postaje gora.

Zabeležena su recimo nazadovanja u nekim oblastima kao što je sloboda okupljanja, kada gledamo prošlogodišnje ekološke proteste, kada je u pitanju državno finansiranje organizacija civilnog društva zabeležene su razne malverzacije na konkursima„, navela je Petrović.

Naglasila je da podsticajno okruženje za rad organizacija civilnog društva u Srbiji sada ne postoji i dodala da je to ono što država treba da obezbedi, a da bi telo kao što je Savet za razvoj i saradnju civilnog društva trebalo da preuzme odgovornu ulogu poboljšanja komunikacije države i civilnog društva.

Srbija je jedina zemlja regiona koja nema Savet za saradnju sa civilnim društvom i pre 10 godina je već bio pokušaj da se savet uspostavi i u Srbiji, međutim tada nije bilo volje„, navela je Petrović.

Istakla je da je taj projekat dugo u pripremi i da su zbog toga očekivanja od te institucije velika, dodajući da očekuju da će Savet uspeti da odgovori na aktuelne probleme sa kojima se suočava civilno društvo i da će služiti kao mehanizam za komunikaciju i dijalog, ali i da će biti dovoljno efikasano da utiče na okruženje u kom civilno društvo radi.

Petrović je apelovala na što veći krug organizacija civilnog društva da se uključe u proces osnivanja Saveta, naglašavajući da je to institucija koja bi trebalo svima da im služi.

Za sada interesovanje postoji, što je pozitivan razvoj događaja. Što se tiče vremenskog okvira za osnivanje Saveta, mi smo na stanovištu da baš zbog toga koliko se dugo čeka na njega i koja je njegova važnost, ne bi trebalo žuriti sa njegovim osnivanjem. Smatramo da bi tome pre trebalo pristupiti temeljno, nego davati neke definitivne rokove„, navela je ona.

Govoreći o komunikaciji među civilnim društvom, Petrović je naglasila da postoji potreba da se radi na umrežavanju u okviru sektora, ali da ne misli da im je potreban taj Savet, niti da je potrebno čekati njegovo osnivanje ili intervenciju države da bi počeli da na višem nivou komuniciraju između sebe, jer komunikacija i saradnja već postoje.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…