Petrović: Pojava SLAPP tužbi je postala redovna i u Srbiji

Tara Petrović

Beograd, 22. avgust 2022. – Tara Petrović iz Građanskih inicijativa ocenila je u emisiji N1 Studio Live da se u Srbiji „nižu SLAPP tužbe, zlonamerne privatne tužbe čiji je cilj gušenje kritike“.

„Cilj SLAPP tužbe nije zadovoljenje prava, cilj je da se žrtva finansijski iscrpi, da se zastraši i da se demotiviše da u budućnosti ukazuje na određene probleme“, istakla je Petrović.

Podsetimo, Građanske inicijative” postale su članica Koalicije protiv „SLAPP“ tužbi u Evropi (CASE koalicija), mreže evropskih organizacija udruženih u borbi protiv ovog sve učestalijeg mehanizma zastrašivanja i gušenja javne kritike kroz zloupotrebe sudskog postupka.

Koalicija protiv SLAPP tužbi u Evropi je koalicija koja okuplja veliki broj međunarodnih organizacija, novinarskih udruženja, organizacija za ljudska prava koje se trude da zagovaraju izmenu propisa u zemljama širom Evrope, da se spreči upotreba ‘SLAPP’ tužbi protiv novinara u svrhu zastrašivanja. Sa druge strane, želimo da skrenemo pažnju na najeklatantnije slučajeve, kako bi se na te ‘siledžije’ usmerila pažnja javnosti i kako bi se iskazala solidarnost sa njihovim metama“, navela je Petrović.

Dodaje da je pažnja posvećena i tome da se imena svih koji pokreću „SLAPP“ tužbe pojave u medijima, i da se ukaže na zloupotrebe koje oni čine.

Podseća da su „SLAPP“ tužbe zlonamerne privatne tužbe čiji je cilj gušenje kritike.

One imaju različite pojavne oblike, ali im je zajednička crta ta zla namera. Cilj ‘SLAPP’ tužbe nije zadovoljenje prava, cilj je da se ‘žrtva’ finansijski iscrpi, da se zastraši i da se demotiviše da u budućnosti ukazuje na određene probleme“, istakla je Petrović.

Prema njenim rečima, ova pojava je postala redovna i u Srbiji.

Istraživanja pokazuju da su od 2015. godine pa do donas značajno povećan broj ‘SLAPP’ tužbi u Evropi. Kod nas su se NUNS i Fondacija ‘Slavko Ćuruvija’ bavili istraživanjemSLAPP’ tužbi protiv medija i zaključeno je da su se pojavile 2018. godine, a da su prošle godine postale značajno učestalije. Kao inicijalnu kapislu bih navela tužbu Milenijum tima protiv 11 medija, koja je bila 2021. godine. Od tada se slučajevi ‘SLAPP’ tužbi samo nižu“, istakla je sagovornica N1.

U svojevrsnom takmičenju koje je organizovamo povodom ovih tužbi, za „najvećeg zavisnika od sudskih sporova“ je nominovan Meho Mahmutović, koji je vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru, koji je podneo 37 tužbi protiv aktivista i kolega doktora u Novom pazaru koji su kritikovali njegovo postupanje za vreme koronavirusa u Novom Pazaru.

S druge strane, u kategoriji ‘najveći koroporativni siledžija godine’ smo nominovali bračni par Sanju i Nebojša Petrić, koji su podneli pet tužbi protiv aktivista organizacije „Odbranimo šume Fruške gore’ i udruženje građana ‘Fruškać’ koji su ukazivali na njihove građevinske projekte u zaštićenim projektima. Pored dva miliona dinara odštete, zahtevaju i kaznu zatvora za Draganu Arsić, osnivačicu ‘Odbranimo šume Fruške gore’ zbog krivičnog dela narušavanje poslovnog ugleda i kreditnog rejtinga“, rekla je Petrović.

Ona je pojasnila i da će na „Prvoj antiSLAPP konferenciji“, koja će se održati 20. oktobra u Strazburu, biti proglašeni pobednici po kategorijama.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…