1. Početna
  2. Društvo
  3. Petrović: Jasno da je u razvoju K.K. došlo do određenog propusta

Petrović: Jasno da je u razvoju K.K. došlo do određenog propusta

Foto: Tanjug

Beograd – „Kada dete od 13 godina ispolji ponašanje koje je maloletni K.K. ispoljio, jasno je da je u njegovom razvoju došlo do određenog propusta“, rekla je Marija Petrović iz Centra za prava deteta.

Ona je za Tanjug izjavila da je put do zaključka da jedna majka jeste ili nije zlostavljala ili zapostavljala svoje dete nekada lak, kada je zlostavljanje očigledno, a da nekada ume da bude veoma težak i da zahteva visok nivo stručnosti i uključivanje više vrsta profesija.

Zato što nije očigledno šta se događa u dinamici između roditelja i deteta koje je zapostavljeno, navela je Petrovićeva.

Dodaje da se vrlo često u takvim predmetima uključe ne samo centri za socijalni rad, već i grupe veštaka, i da se vrlo često desi da različiti stručnjaci imaju različita viđenja situacije.

To znači, dodaje, da pouzdano utvrđivanje zlostavljanja u nekim situacijama ume da bude vrlo stručan i mukotrpan posao.

Postoje metodologije koje koriste centri za socijalni rad i veštaci koji utvrđuju da li je bilo zlostavljanja ili nije, odnosno kakav odnos postoji između roditelja i deteta. Ima različitih upitnika, metodologija, utvrđuje se struktura ličnosti, utvrđuje se odnos koji postoji, utvrđuje se da li su detetove potrebe zadovoljene, nisu zadovoljene, na koji način su zadovoljene, način na koji roditelj to radi„, objasnila je ona.

Petrovićeva kaže da potom utvrđuje da li ima elemenata nasilja, za šta postoje posebne metodologije koje se koriste, a najčešća metodologija koja se koristi u Srbiji je grafikon „krug nasilja„, na kom je grafički prikazano nekoliko pokazatelja koji ukazuju da li u tom odnosu postoji nešto što se može nazvati nasilnim odnosom.

Napominje da kada dete od 13 godina ispolji ponašanje koje je K.K. ispoljio, jasno je da je u njegovom razvoju došlo do određenog propusta, a da je na stručnjacima da utvrde do kakvog.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…