Peticija za zaštitu Skadarskog jezera  od devastirajuće gradnje

Podgorica, 28. decembar 2016. – Pokrenuta peticija za zaštitu Skadarskog jezera  od devastirajuće gradnje.

Skadarsko jezero, najveće močvarno na Balkanu, je zaštićeni Nacionalni park u Crnoj Gori još od 1983. i deo je svetske liste zaštićenih močvarnih područja, koja je pod Ramsarskom konvencijom od 1996., kao priznanje za njegovu ogromnu vrednost kao vodeno stanište, saopštila je podgorička organizacija Gree Home.

Netaknute kamenite obale jezera, ostrvca, mnoga sa manastirima na njima, močvarna područja, šume vrbe, otvorene vode i milja plutajuće vegetacije koja su dom, kako se procenjuje za više od 281 vrsta ptica, 48 vrsta riba, 50 vrsta sisara, brojnih vodozemaca i insekata uključujući i neke od najugroženijih životinja u Evropi, kao što je redak kudravi pelikan-rezidentna ptica. Ukratko, navedeno predstavlja prirodni raj. Sada je taj raj u velikoj opasnosti od neposredne izgradnje masivnog odmarališta.

Ipak, uprkos obavezama Crnogorske Vlade da zaštiti ovo ekološko blago, kao i svoju obavezu da ga čuvaju kao kandidat EMERALD i NATURA 2000, Ministarstvo Turizma i Održivog razvoja je dozvolilo gradnju mega turističkog rizorta, Porto Skadar Lake, uništavajući ekološki karakter ovog posebnog jezera i odričući se svojih strogih propisa, kao što je zabrana gradnje na obali jezera već decenijama. 

Kompleks, sa 600 luksuznih smještajnih jedinica i 30 vezišta za brodove, je sam vrh ledenog brega.

Novi prostorni plan, izrađen iza zatvorenih vrata, predlaže izgradnju još nekoliko velikih turističkih poduhvata u srcu Nacionalnog Parka, i samim tim uništavanje onog što Nacionalni Park čini posebnim, kao što je dragocena delta reke Morače-značajno međunarodno stanište ptica (IBA) i još mnoštva drugih delova. Pojava masovnog turizma u ovoj oblasti stvoriće nesposobnost da se zaštiti životna sredina od velikog broja posetilaca i pojave ilegalnih aktivnosti.

Green Home ukazuje da postoje veoma loši primeri ovog sistema u praksi: poslednjih 15 godina, veći deo Crnogorske obale je nepovratno divljački uništen izgradnjom velikih zgrada, kuća, hotela za tržište. Građani Crne Gore su zauvek izgubili svoju obalu, od koje nemaju nikakave ekonomske dobiti, osim nekoliko pojedinaca koji rade za minimalne plate. Ovo stanje je odraz postojanja građevinske mafije tj.male grupe tajkuna i Vlade, kako bi se napravio ogroman profit. 

Ako se sada nešto ne preduzme, jednostavno Skadarsko jezero, koje je izbegavalo ovo ludilo do sada, može biti izgubljeno zauvek, upozoravaju autori saopštenja.

Prirodni kapital je jedan od retkih sredstava koji su ostali u Crnoj Gori, a eko-turizam je svetla ekonomska budućnost za lokalnu zajednicu-ali ovi megalomanski planovi bi okončali status Nacionalnog parka, pokrenuli divlju gradnju i oterali turiste koji posećuju region Skadarskog jezera u sve većem broju, koji hvale lokalnu ekonomiju, koja im nudi usluge malih, preduzetničkih poslova kao što su ture brodom, privatan smeštaj, domaće vino, med itd.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…