1. Početna
  2. Kultura
  3. Peticija protiv gašenja DKSG-a

Peticija protiv gašenja DKSG-a

Beograd, 27.februar 2017. (SEEcult.org) – Kolektiv Doma kulture Studentski grad (DKSG) pokrenuo je onlajn peticiju povodom inicijative Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije da ta ustanova bude pripojena Studentskom kulturnom centru (SKC) u Beogradu.

 Peticija je pokrenuta zarad opstanka DKSG-a koji postoji već 43 godine i jedan je od najaktivnijih kulturnih centara u Beogradu i jedini takve vrste van centralnog gradskog jezgra.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije iniciralo je pripajanje DKSG-a Studentskom kulturnom centru pozivajući se na Odluku o sprovođenju racionalizacije i reorganizacije u sistemu i oblasti obrazovanja i vaspitanja.

U cilju podizanja kvaliteta obrazovanja, bolje organizacije i transparentnosti rada, a imajući u vidu istorijat dve ustanove, na osnovu Odluke o sprovođenju racionalizacije i reorganizacije u sistemu i oblasti obrazovanja i vaspitanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pokreće inicijativu da se izvrši pripajanje ustanove studentskog standarda Dom kulture Studentski grad ustanovi Studentski kulturni centar. U skladu sa članom 29. Zakona o učeničkom i studentskom standardu, potrebno je da UO ustanove donese odluku o statusnoj promeni-pripajanju ustanove studentskog standarda DKSG ustanovi SKC, na koju će saglasnost dati osnivač”, navedeno je u dopisu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića predsedniku UO DSKG-a, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, posebno na društvenim mrežama.

DKSG i SKC deluju pod okriljem Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Osnovane su početkom 70-ih godina pod okriljem Univerziteta u Beogradu, dok su početkom 90-ih prebačene u nadležnost Vlade Srbije, odnosno Ministarstva prosvete.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…