Peta PRaćka konferencija: Trendovi u komunikacijama za aktivne građane

Praćka

Beograd, 19. april 2022. Građanske inicijative u saradnji sa EU TACSO 3 organizuju petu po redu „PRaćku“ – konferenciju o trendovima u komunikacijama za aktivne građane.

Konferencija se održava od 20. do 21. aprila 2022. godine, u Prostoru Miljenko Dereta u Dobračinoj 55 u Beogradu.

Inspirisani pričom o Davidu i Golijatu, sa željom da skrenemo pažnju na činjenicu da je u borbi sa „velikim problemima„, dovoljno „malo, ali ubojito oružje„, stvorena je PRaćka, jedinstvena konferencija u regionu, posvećena primeni PR-a u neprofitnom sektoru. U svom petom izdanju, ovogodišnja PRaćka po prvi put dobija i regionalni karakter, čime daje priliku za još širu razmenu znanja i iskustva među učesnicima.

Kako navodi Teodora Zahirović, PR menadžerka Građanskih inicijativa, organizacije civilnog društva u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana suočavaju se sa globalnim trendom koji se odvija već dugi niz godina – sužavanjem prostora za delovanje sa ciljem ograničavanja osnovnih sloboda. 

Pandemija kovid-19 je zbog niza represivnih mera ovaj trend još više ubrzala, a zbog stalnih pritisaka koje trpe, organizacijama civilnog društva je sve teže da dopru do javnosti i komuniciraju svoje aktivnosti u cilju promovisanja i zaštite osnovnih ljudskih prava. Zato je ovogodišnja PRaćka posvećena upravo tome: kako da se odupremo pritiscima i da svoj rad predstavimo na najefikasniji načun koristeći se novim alatima i tehnologijama. Tokom dva dana, kroz panel diskusije i radionice, učesnici PRaćke imaće priliku da nauče kako da promene ustaljeni način razmišljanja, osmisle nove pristupe i primene nove metode u prevazilaženju prepreka„, ističe Teodora Zahirović.

Kako organizacije civilnog društva mogu da dopru do javnosti preko sve popularnije društvene mreže TikTok, ali i kako da uspešno pokrenu podkast, učiće se na radionicama PRaćke koje vode Nikola Ristić, menadžer društvenih mreža Krovne organizacije mladih Srbije, i Vladimir Radinović, suosnivač platforme Podcast.rs. O tome kako razviti efikasan plan krizne komunikacije, govoriće Suzana Miličić, ekspertkinja za krizni PR.

Ovogodišnja „PRaćka“ donosi i panel „Storytelling“ u kojem učestvuju Branko Čečen, novinar i direktor CINS-a, Goran Igić, suosnivač Storytelling studija Vidi Vaka, i Dragan Kremer, ekspert angažovan na programu Media for All, koji realizuje British Council.

Kako jačati otpornost u uslovima suženog prostora za civilno društvo govoriće panelisti Sonja Stojanović Gajić, aktivistkinja i ekspertkinja u oblasti upravljanja sektorom bezbednosti i transformacijom konflikta, Jelena Vasić, novinarka KRIK-a, i Filip Noubel, medijski trener i direktor komunikacija u GDSI. Takođe, učiće se i o komunikaciji posle pandemije, ali i o tome kako organizacije civilnog društva da postignu veću transparentmost i kredibilnost pred javnošću.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…