Pet preporuka za mentalno zdravlje novinara

mentalno zdravlje

Brisel, 14. jul 2022. – U pet  preporuka za novinare i medijske organizacije istaknuti su problemi s kojima se novinari susreću, a koji uključuju i stres i zlostavljanje na internetu, ali i načini kako se boriti protiv takvih izazova.

Univerzitet Middlesex u Londonu nedavno je objavio set preporuka za podršku mentalnog zdravlja novinara u sklopu projekta “Emocionalni rad novinara u eri društvenih medija”, javljaju iz Evropske federacije novinara (EFJ).

U pet  preporuka za novinare i medijske organizacije istaknuti su problemi s kojima se novinari susreću, a koji uključuju i stres i zlostavljanje na internetu, ali i načini kako se boriti protiv takvih izazova.

Ove preporuke pokazuju da je pitanje mentalnog zdravlja novinara na dnevnom redu, da tek počinjemo da se tim bavimo i da je mnogo posla pred nama. Postoje konkretni predlozi za medijske edukatore, kompanije, redakcije, sindikate i druga novinarska udruženja koji nas mogu pokrenuti u pravom smeru – ka industriji u kojoj je podrška novinarima da bolje rade i da se bolje osećaju, normalizovana i holistička“, objasnila je koordinatorka  projekta dr. Maja Šimunjak iz Univerziteta Middlesex.

Priznajte problem i doprinesite promeni

Medijska industrija treba da prepozna da novinari doživljavaju fizičke i emocionalne reakcije u poslu kojim se bave. Stres, stalni pritisak da se ispoštuje rok za novinarsku priču, prekovremeni rad, nesigurni uslovi na poslu, ali i zlostavljanje na internetu, uključeni su u svakodnevni posao novinara. Medijske radnike ne treba ostavljati da se sami nose sa ovim izazovima već treba uspostaviti holistički sistem zasnovan na organizacijskoj, društvenoj i profesionalnoj podršci.

Obuka o emocionalnom i mentalnom zdravlju

Novinarski edukatori, novinske organizacije, profesionalna udruženja i sindikati treba da ponude obuku za razvoj ličnih resursa za suočavanje sa profesionalnim opasnostima na poslu za novinare i menadžere. Dobri primeri uključuju besplatne kurseve o tome kako upravljati vlastitim mentalnim zdravljem. Neki od takvih kurseva su Self-investigationHeadlines Rory Peck program.

Kreirajte transparentne sisteme podrške unutar novinskih organizacija

Pristup besplatnom savetovanju i terapiji je nedosledan među medijskim kompanijama. Novinske organizacije treba da usvoje princip pravičnosti, što znači da svi imaju pravičan i efikasan pristup transparentnim i jednostavnim sistemima, uključujući freelancere i privremene radnike. Vođe redakcija treba da budu primer i promovišu sisteme organizacijske podrške kako bi bili široko poznati, a njihova upotreba normalizovana. Proaktivni sistemi za prijavu takođe bi trebali biti uspostavljeni kako bi se omogućila prevencija i/ili rano otkrivanje.

Osigurajte da su prakse i sistemi za podršku novinarima dostupni i održivi

Novinari bi trebali imati lako dostupne informacije o načinima podrške, kao što su alati o dostupnim resursima, njihovim pravima, obavezama poslodavaca, kontaktima za podršku, preporukama o internet i fizičkoj sigurnosti i tako dalje. Redakcije bi trebale imati redovne sastanke o praksama individualne i kolektivne podrške. Mreže ravnopravne podrške takođe mogu postati resurs u upravljanju podrške novinarima. Na primer, neformalna britanska mreža podrške News Breakholds putem interneta razgovara sa novinarima.

Izgradite i pridružite se koalicijama kako biste podržali rešenja

Ostaje još puno posla na postavljanju podrške u mentalnom zdravlju novinara i kreiranju i implementaciji odgovarajućih sistema podrške. Potrebno je izgraditi koalicije među zainteresovanim stranama koje će kroz razmenu znanja i stručnosti doprineti dobrim rezultatima. Sindikati, nevladine organizacije, preduzeća i političke institucije treba da obezbede sredstva za razvoj i implementaciju resursa za mentalnu podršku, posebno ako se oni odnose na freelancere i one medijske radnike čiji poslodavci još nemaju adekvatnu podršku zu ovoj oblasti.

Ovaj projekat, koji finansira britansko istraživačko Veće za istraživanje umetnosti i humanističkih nauka, koje podržava istraživanja i postdiplomske studije iz oblasti umetnosti i humanističkih nauka, podržala je i Evropska federacija novinara.

EFJ podseća na primere istraživanja koja dokazuju opseg i raspon izazova koji utiču na mentalno zdravlje novinara, te navodi UNESCO istraživanje “The Chilling” koji pruža međunarodni pogled na efekte zlostavljanja na internetu na novinarke. Naveli su i izveštaj “Taking Care” koji dokumentuje probleme mentalnog zdravlja, s kojim se suočavaju medijski radnici, prenosi portal media.ba.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…