1. Početna
  2. Vesti
  3. Pet meseci od ubistva Ivanovića bez pomaka u istrazi i pored obećanja Vučića i Tačija

Pet meseci od ubistva Ivanovića bez pomaka u istrazi i pored obećanja Vučića i Tačija

Oliver Ivanović

Beograd, 16. jun 2018. – Lider Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda (GI SDP) Oliver Ivanović ubijen je u Kosovskoj Mitrovici pre pet meseci a ubice su i dalje nepoznate bez obzira na obećanja čelinika Srbije i Kosova da će ubistvo biti rasvetljeno.

Oliver Ivanović (1953 2018) ubijen je ujutro 16. januara ispred prostorija GI SDP sa šest metaka s leđa, iz automobila u pokretu.

Funkcioner GI SDP Ksenija Božović rekla je agenciji Beta da ni članovi porodice ubijenog Olivera Ivanovića a ni njegovi najbliži saradnici nemaju nikakve informacije o toku istrage.

"Prošlo je 150 dana od ubistva, a niko nam nije javio ništa, ne znamo i nemamo ni jedan jedni detalj o toku istrage, ni mi ni porodica", rekla je Božovićeva.

Po njenim rečima, razočaranje u istragu i ishod istrage povećala je i nedavna izjava predstavnika Kfora da će se uključiti u proces ako budu pozvani.

"Nama nije bitno da li će istragu voditi srpski, kosovski ili međunarodni organi, važno nam je da se istina o ubistvu otkrije", rekla je Božović koja smatra da je sasvim neprofesionalno ako neko tek sada treba da poziva Kfor.

Božović je izrazila nezadovoljstvo što im nadležni ni nakon pet meseci nisu vratili „risiver“ koji je odnet tokom uviđaja.

"Ako su imali šta da vide, mogli su da vide za pet meseci i da nam vrate odnetu opremu", rekla je ona i dodala da danas svi žale što sami nisu pogledali snimke pre nego što ih je policija odnela.

Prištinsko Tužilaštvo navelo je, kako je krajem maja saopštila Božović, da kamere na prostorijama GI SDP pred kojima je ubijen Ivanović, nisu snimile ništa, jer su u kvaru bile 12 dana, a proradile su tek 10 minuta nakon ubistva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u četvrtak da ce narednih dana izneti neke informacije o ubistvu Ivanovića. 

"Neću sada da govorim o tome, ali narednih dana ću se obratiti narodu i reći i o drugim slučajevima vezanim i za Ivanovića i za neke druge stvari. Pa će se možda ljudi iznenaditi određenim informacijama koje saznaju", kazao je Vučić.

Božovićeva je povodom te izjave dodala da porodica i saradnici Ivanovića očekuju da čuju svaku relevantnu informaciju o ubistvu.

I predsednik Kosova Hašim Tači najavljivao je da će se ubice brzo otkriti uz opasku da će to nekoga boleti.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…