Pesme koje pozivaju na nacionalnu i versku mržnju ne smeju biti deo aktivnosti obrazovnih ustanova

Inicijativa mladih za ljudska prava

Beograd, 24. jun 2022. – Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji izrazila je duboku zabrinutost zbog puštanja šovinističe pesme “Ne volim te, Alija…” na završnoj priredbi učenika četvrtih razreda Osnovne škole “Vasa Stajić” iz Novog Sada.

Inicijativa ukazuje da je reč o instrumentalizaciji dece u promociji nacionalizma u Srbiji.

Puštanje pesme je samo posledica promocije nacionalizma na svim nivoima i atmosfere u kojoj sva deca u Srbiji žive, rastu i obrazuju se”, ocenila je Inicijativa mladih u saopštenju za javnost.

Dodali su da pesme koje pozivaju na nacionalnu i versku mržnju ne smeju biti deo aktivnosti obrazovnih ustanova i naveli da su za to isključivo nadležni i odgovorni učitelji, školska uprava i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Izjava direktorke škole Zorice Đurić u kojoj se odgovornost za reprodukovanje pesme prebacuje na đake je poražavajuća i pokazuje nedostatak razumevanja važnosti uspostavljanja preventivnih edukativnih praksi. Ovakvim izjavama nadležnih se dodatno normalizuje neodgovornost institucija”, ocenila je Inicijativa mladih.

Dodali su da od ministarstva očekuju reakciju, pozivanje nadležnih u školi na odgovornost, kao i preduzimanje koraka koji će voditi unapređenju obrazovnog sistema na način da podstiče na toleranciju i razumevanje kroz učenje o prošlosti koje je bazirano na činjenicama.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…