Pešić: „Obrazovanje veliki problem pri zapošljavanju osoba sa invaliditetom“

osoba sa invaliditetom

Beograd, 03. decembar 2020. – Istraživač Vestminsterske fondacije za demokratiju Novak Pešić izjavio je u Skupštini da u Srbiji ima oko 700.000 osoba sa invaliditetom i da je za njihovo zapošljavanje i ekonomsku samostalnost veliki problem obrazovna struktura.

Naime, kako je Pešić rekao 12 odsto osoba sa invaliditetom nije pohađalo osnovnu školu, a da je 32 odsto pohađalo osnovnu školu ali je nije završilo.

Predstavljajući Izveštaj o nadzoru Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom i Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom na sednici skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Pešić je naveo i da je samo 3,2 odsto osoba sa invaliditetom fakultetski obrazovano.

On je upozorio i da postoji tendencija osoba sa invaliditetom, i kod njihovih porodica, da se model rešavanja njihove ekonomske nezavisnosti rešava putem penzija, i da sami roditelji ne žele da vode svoju decu na radne procene jer očekuju da će njihova deca na druge načine ostvariti pravo na penziju.

Prema njegovim rečima, najveći broj pritužbi zbog nepristupačnosti upućen je na račun državnih agencija i organa, posebno Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i objekata Elektroprivrede Srbije i Pošte Srbije.

Govoreći o mogućnosti glasanja i pristupačnosti biračkim mestima, Pešić je istakao da problem nije u Republičkoj izbornoj komisiji čijih 800 timova je „popisalo sve“,  već u opštinama koje organizuju glasanje na lokacijama koje su nepristupačne osobama sa invaliditetom.

Pešić je rekao da se vidi kontinuirani napredak u smanjivanju broja nezaposlenih osoba sa invaliditetom i naveo da se oko 14.000 nalazi u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).

On je dodao da je prema procenama zaposleno oko 22.000 osoba sa invaliditetom, kao i da se svake godine zaposli oko 10 odsto osoba sa invaliditetom u evidenciji NSZ.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…