Perkov: Da li Srbija uvodi cenzuru na internetu?

cenzura

Beograd, 23. novembar 2016. (Autonomija/Beta) – Predstavnik Šer fondacije (Share) Bojan Perkov oštro je kritikovao Predlog strategije intelektualne svojine, jer on predviđa mogućnost da država uklanja nepodobne sajtove bez prethodne sudske odluke, što je, prema njegovim rečima, pokušaj uvođenja cenzure interneta u Srbiji.

"Ukratko, korišćenje tekstualnih, slikovnih ili video citata u kontekstu i za potrebe kritičke analize, iznošenja ličnog stava, informisanja zajednice ili šire javnosti, edukovanja pojedinih ciljnih grupa, i tome slično, činilo bi osnovu za delovanje. Sajtovi nezavisnih medija, biblioteka, nastavnih onlajn programa, blogera, i tako dalje, svi bi se mogli naći na udaru administrativnih odluka o 'uklanjanju'", rekao je Perkov za portal Autonomija.

Prema njegovim rečima, stvaranje baze koja bi sadržavala podatke o aktivnostima na internetu sa ličnim podacima korisnika bi potpuno obesmislilo privatnost građana i obeshrabrilo bilo koga da se upusti u postavljanje ili preuzimanje sadržaja sa interneta, iz straha da će biti stavljen u bazu "sumnjivih lica", koju predviđa Predlog strategije.

"U takvoj atmosferi ne možete da imate poverenje u svog internetskog provajdera i druge aktere koji vam pružaju različite usluge na Internetu. Pokretanje bilo kakvog biznisa sa onlajn sadržajem bi takođe značilo ulazak u 'rizične vode', što sputava inovacije i razvoj digitalnih biznis modela zbog pravne nesigurnosti", kazao je Perkov.

Predlog strategije za period od 2016. do 2020. godine je podnelo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a nacrt je trenutno na javnoj raspravi, do 22. novembra.

Predlogom je predviđeno neutralisanje "spornih" sajtova, bez razlikovanja vrste i namene sadržaja koji se osporava, zatim blokiranje i zaplena domena sajtovima koji krše prava intelektualne svojine, dok će se ujedno obavljati i prikupljanje obaveštajnih podataka o uplatama od platformi za plaćanje preko interneta, kao i provajdera usluga za onlajn oglašavanje.

Autor Predloga stegije nije poznat, a autorstvo je pripisano radnoj grupi nepoznatog sastava, koju je osnovalo Koordinaciono telo za efikasnu zaštitu prava intelektualne svojine.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…