Penzioner iz Bačke Palanke dobio spor protiv PIO Fonda zbog umenjenja penzije

sudijski čekić

Beograd, 26. decembar 2018. – Osnovni sud u Bačkoj Palanci nedavno je (prvostepeno) presudio u korist penzionera J. M. naloživši Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje da mu nadoknadi sve ono što mu je uzeto primenom Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, međutim država će sa svoje strane učiniti sve da izbegne tu obavezu, smatra stručna javnost.

Kako piše list Danas, prema odluci Osnovnog suda u Bačkoj Palanci, Pokrajinski fond, filijala Bačka Palanka dužan je da tužiocu isplati iznos od 351.478 dinara u roku od osam dana.

U slučaju da PIO fond ne ispuni odluku suda u predviđenom roku, zaprećeno je prinudnim izvršenjem.

Eksperti koje je kontaktirao Danas ne dovode u sumnju pravednost i opravdanost te sudske odluke, ali ne gaje velike nade da će država tek tako pristati da penzionerima nadoknadi troškove nastale zbog smanjenja penzija od 10 odsto iz 2014. a okončane ove godine.

Pravnik Branko Pavlović smatra da država neće pokušati da opstruiše konkretnu odluku suda, ali da će najverovatnije zatražiti njenu reviziju.

Ono što je izvesno je to da su nadležni u PIO fondu dužni da na osnovu pravosnažne sudske odluke nadoknade štetu penzioneru koji je tužio državu zbog smanjenja penzije. Uveren sam da će PIO fond to uraditi ne čekajući da dođe do prinudnog izvršenja. Ali, mora se uzeti u obzir da država ima zakonsko pravo da pokrene vanredna pravna sredstva, odnosno zatraži reviziju odluke suda. S druge strane, bez obzira što nadležni imaju pravo da pokrenu odgovarajuću pravnu proceduru kojom bi pokušali da dokažu da sud nije bio u pravu, to ne menja činjenicu da je konkretna sudska odluka pravosnažna i ništa ne može zaustaviti njeno izvršenje. Drugim rečima penzioneru koji je tužio PIO novčana nadoknada koju je odredio nadležni sud mora biti isplaćena”, objašnjava Pavlović.

Prema njegovom mišljenju, država će sasvim sigurno pokrenuti proces pred odgovarajućim sudskim organima kako bi oborila tu konkretnu sudsku odluku.

Danijel Cvjetićanin, profesor Univerziteta Singidunum, takođe smatra da se nadležni neće tek tako pomiriti sa činjenicom da je PIO dužan da isplati odštetu penzioneru.

Činjenica da je sud presudio u korist penzionera je velika i važna vest kojoj će mediji posvetiti pažnju a ishod tog sudskog postupka može da navede brojne penzionere da i oni tuže PIO. Sasvim je jasno da je odluka o smanjenju penzija bila neustavna i nezakonita. Istini za volju mora se reći i to da je uspostavljena jedna vrsta konsenzusa između vlasti i penzionera da do toga u praksi i dođe. Država, kao što je već rečeno, neće sa radošću gledati na ovakvu presudu. Teško je reći da li sudski izvršitelji imaju tu snagu i moć da u slučaju da država ne postupi po odluci suda primene istu proceduru kao kada je slučaj o građanima. Takođe se postavlja pitanje da li država poseduje dovoljno novčanih sredstava za isplaćivanje odštete u slučaju da se presude u korist penzionera, po ovom pitanju, nastave donositi”, naglašava Cvjetićanin.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…