Pentagon potvrdio povlačenje dela jedinica iz Nemačke

Pentagon

Vašington, 30. jul 2020.  – Ministar odbrane SAD Mark Esper obelodanio je planove o povlačenju hiljada američkih vojnika iz Nemačke i te jedinice će delom biti prekomandovane u Italiju i Belgiju, čime je okončao nedelje nagađanja o američkoj strategiji povlačenja jedinica iz Evrope.

Esper je rekao da taj potez za cilj ima da „ojača NATO“ i „odvrati Rusiju„, da treba da prekomponuje američku vojsku za „novu eru takmičenja velikih sila“  i da će koštati milijarde dolara a njegova realizacija će trajati godinama.

Američki predsednik Donald Tramp u junu je najavio da će broj američkih vojnika u Nemačkoj smanjiti na oko 25.000, optuživši Berlin da ne ispunjava svoju obavezu da za odbrambene potrebe i NATO izdvaja najmanje dva odsto BDP i da se ponaša nekorektno prema SAD u trgovinskim odnosima.

Prema podacima Pentagona, u Nemačkoj je su u junu bila stacionirana 34.674 pripadnika američkih oružanih snaga, od toga 20.774 pripadnika kopnene vojske i 12.980 pripadnika ratnog vazduhoplovstva.

Većina tih vojnika stacionirana je u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn na jugozapadu Nemačke, ujedno i najvećoj američkoj vojnoj bazi na nekoj stranoj teritoriji.

Prema planovima Pentagona, iz Nemačke treba da bude povučeno ukupno 11.900 pripadnika vojske i vojnog osoblja, što će američki kontingent u toj zemlji svesti na 24.000 „na način koji će osnažiti NATO, pojačati odvraćanje Rusije i ispuniti druge navedene principe„, rekao je Esper.

Pentagon je već duže vreme analizirao raspored američkih jedinica širom sveta pre nego što je Trampov tinjajući spor sa Berlinom eskalirao.

Od tih 11.900 (koji će biti povučeni), 5.600 će biti preraspoređeno u članice NATO, a oko 6.400 će se vratiti u SAD, iako će mnoge od tih, ili sličnih jedinica početi da odlaze u Evropu na rotirajuće misije„, rekao je Esper.

Potpredsednik američkog Združenog generalštaba, general Džon Hajten rekao je da će prekomandovanje jedinica dodatno potvrditi američku privrženost saveznicima pošto će „značiti bolju distribuciju snaga u Evropi i intenzivirati upotrebu rotirajućih snaga“.

Od 6.400 vojnika koji će se vratiti  SAD i povremeno na bazi rotacije odlaziti u Evropu, 4.500 su pripadnici 2. konjičke regimente, oklopne motorizovane borbene grupe čije je trenutno sedište u gradu Filsek na jugoistoku Nemačke. Deo jedinica koje Pentagon povlači biće preusmeren na istok, u crnomorski region, koji NATO smatra ključnim područjem na granici Rusije i kontinentalne Evrope .

Deo američkih vojnika biće prekomadovan i u Italiju kako bi bili bliži jedinicama u crnomorskom regionu.

Oko 2.500 pripadnika američkog ratnog vazduhoplovstva, koji su stacionirani u engleskom Mildenholu i koji su se spremali za odlazak u Nemačku, ostaće u Velikoj Britaniji.

Esper je precizirao da je deo plana i da se konsoliduju američke komande izvan Nemačke, u drugim bazama NATO u evropskim zemljama, poput Italije i Belgije.

Prema rečima vrhovnog komandanta NATO u Evropi, Toda Voltersa, neke od ključnih komandi koje su trenutno u Nemačkoj biće preseljene u evropsko sedište NATO u Monsu, u Belgiji, uključujući možda i komandu američkih snaga u Evropi (US EUCOM), čije je sedište trenutno u Štutgartu, a dva će američka bataljona biti prekomandovana u Italiju.

I Esper i Volters su potvrdili da bi komanda američke vojske za Afriku  (US AFCOM),  čije je sedište takođe u Štutgartu, „uskoro mogla da bude preseljena na neku lokaciju koja tek treba da bude utvrđena„, ali da to još zahteva „dugačku raspravu„.

Prvobitna najava Vašingtona da će povući deo vojnika iz Nemačke izazvala je oštru kritiku zemlje domaćina i u potpunosti zatekla evropske članice NATO.

Pentagon je dugo ćutao o tome kako namerava da sprovede planove administraije predsednika Trampa, koji su do sada nezapamćen šamar jednom od najbližih trgovinskih partnera i vojnih saveznika SAD.

Premijeri četiri nemačke savezne države u kojima boravi najveći broj američkih vojnika apelovali su na Kongres SAD da blokira Trampove planove, za koje i mnogi sadašnji i bivši američki zvaničnici misle da su pre politički, nego strateški motivisani.

I ministri odbrane pojedinih članica NATO izrazili su zabrinutost zbog povlačenja vojnika, posebno zbog Trampovog učestalog ponavljanja da će dovesti  vojnike kući i izvući SAD iz „beskrajnog rata„.

Američka ambasadorka u NATO Kej Bejli Hačinson izjavila je, međutim, u junu za portal EURAKTIV da „nema naznaka američog povlačenja iz Evrope„, da su „SAD doboko, i više nego ikada  posvećene Evropi“ i da niko ne treba ni da pomisli da će joj okrenuti leđa.

Na prve najave povlačenja vojnika iz Nemačke, Varšava je reagovala pozivom da te jedinice budu razmeštene u Poljskoj.

Sadašnji planovi Pentagona, međutim, prema rečima zvaničnika, ne predviđaju trajnu prekomandu američkih jedinica iz Nemačke u Poljsku, ali bi mogli da otvore mogućnosti da dodatni broj američkih vojnika na rotirajućoj bazi bude upućen u Poljsku i u baltički region.

Jednom kada Varšava završi sporazum o odbrambenoj saradnji i dogovor o raspodeli obaveza, kako se ranije obavezala, mogle bi da se otvore druge mogućnosti, kako što je slanje dodatnih snaga u Poljsku i na Baltik„, rekao je Esper.

Konačna odluka o  povlačenju vojnika iz Evrope ipak je na američkom Kongresu, gde postoji protivljenje i među demokratama i među republikancima, i gde bi planovi Bele kuće mogli da budu umnogome izmenjeni kroz naredni odbrambeni budžet, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…