Pendarovski preuzeo dužnost predsednika Severne Makedonije

Stevo Pendarovski

Skoplje, 13. maj 2019. – Novi predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski pred parlamentom je položio zakletvu, čime je započeo petogodišnji mandat.

Pendarovski je na svečanoj sednici Sobranja poslanicima rekao da se obavezuje da će biti predsednik svih građana, da će raditi na društvenom pomirenju i istakao da je prva stvar koju će uraditi da opoziciji pruži ruku saradnje.

Pendarovski je najavio da će se maksimalno angažovati u diplomatskim naporima za punopravno članstvo Severne Makedonije u NATO i za početak pregovora sa EU, kao i za jačanje regionalne saradnje.

"Obavezujem se da ću biti predsednik svih građana – i onih koji su glasali za mene, i onih koji su glasali za moje rivale, i onih koji nisu glasali. Prvo što ću uraditi je da pružim ruku saradnje opoziciji", rekao je Pendarovski.

"Skoro da ne postoji nijedna država koja je toliko mala, a koja je podeljena po mnogo osnova. To više neću dozvoliti. Vreme je da zalečimo otvorene rane iz naše skore prošlosti i realno je da počnemo građansko pomirenje zato što nemamo rezervnu otadžbinu", rekao je novi predsednik Severne Makedonije.

Pedesetšestogodišnji Pendarovski je peti makedonski predsednik od osamostaljenja zemlje i prvi nakon što je država promenila ime u Severna Makedonija. Na toj funkciji je zamenio Đorđa Ivanova, kojem je 12. maja istekao drugi uzastopni mandat.

Inauguraciji Pendarovskog prisustvovali su bivši predsednici Đorđe Ivanov i Branko Crvenkovski i pripadnici državno-političkog vrha i verskih zajednica, kao i predsednici zemalja regiona – Srbije Aleksandar Vučić, Bugarske Rumen Radev, Albanije Iljir Meta i Kosova Hašim Tači.

Na svečanosti su bili i ministri spoljnih poslova Crne Gore i Grčke, Srđan Darmanović i Jorgos Katrugalos, kao i zamenici ministra spoljnih poslova Poljske i Turske Macej Lang i Faruk Kajmakči i visoki predstavnik kabineta predsednika Slovenije.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev nije prisustvovao inauguraciji jer se nalazi na odmoru, a Pendarovskom je 12. maja pre podne poslao čestitku.

Pozivnice za inauguraciju su, preko Ministarstva spoljnih poslova, poslate svim šefovima država NATO i EU, uključujući predstavnike Evropske komisije.

Na inauguraciju su bili pozvani i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, evropski komesar za proširenje Johanes Han i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, ali niko od njih nije došao na ceremoniju.

Posle polaganje zakletve u parlamentu, u predsedničkoj vili "Vodno" je uz najviše vojne počasti održana zvanična ceremonija primopredaje dužnosti šefa države.

Državna izborna komisija Severne Makedonije 11. maja je potvrdila pobedu Steve Pendarovskog na izborima i uručila mu potvrdu da je izabran za predsednika države.

Prema konačnim rezultatima izbora za predsednika Severne Makedonije, Stevo Pendarovski je, kao kandidat vladajuće kolicije dobio 435.656 ili 51,65 odsto glasova, a za kadidata makedonske opozicione VMRO-DPMNE Gordanu Siljanovsku-Davkovu glasalo je 377.446 ili 44,75 odsto birača.

U drugom krugu izbora 5. maja glasalo je 46,65 odsto upisanih birača, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…