Pejović: Svaki sedmi dinar u javnim nabavkama potrošen mimo predviđene procedure

Foto: mc.rs

Beograd – Državna revizorska institucija (DRI) je u reviziji javnih nabavki otkrila da je svaki sedmi dinar javnih sredstava potrošen a da procedura javnih nabavki nije sprovedena, upozorio je predsednik DRI Duško Pejović.

Upravo u oblasti javnih nabavki ima najviše nepravilnosti i tu DRI daje najviše preporuka i prijava„, rekao je Pejović za RTS.

Кao neke od najčešćih nepravilnosti u revizijama finansijskih izveštaja Pejović je naveo nepravilno, nepotpuno ili pogrešno iskazivanje stavki – imovine, potraživanja, obaveza, kao i nepravilno ili nepotpuno izvršen popis imovine.

U revizijama pravilnosti poslovanja, najčešće greške odnose se na postupke i procedure javnih nabavki od planiranja do izvršenja. To se odnosi na obračun i isplate plata, prekovremeni rad, postupak zapošljavanja, dodelu javnih sredstava bez konkursa i jasnih kriterijuma.

Pejović je objasnio da DRI shodno otkrivenim nepravilnostima daje preporuke, a zakonodavac obavezuje korisnika javnih sredstava da otkloni svaku otkrivenu nepravilnost. Ukoliko ne budu otklonjene ili delimično otklonjene nepravilnosti, DRI sprovodi revizije odazivnih izveštaja.

DRI je do sada pokrenula deset zahteva za smenu odgovornih lica, u slučajevima gde je utvrđeno da nije otklonjena nepravilnost u reviziji odazivnog izveštaja, jer zakonodavac obavezuje generalnog državnog revizora da pokrene inicijativu za smenu lica za koga utvrdi da je odgovorno, a da je to materijalno značajno pitanje.

Današnji dan se obeležava kao Dan DRI, jer je 26. jula 1844, Zakonom o ustrojstvu osnovana Glavna kontrola – preteča današnje DRI.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…