Pejić Nikić: Nedostatak napretka i dobre volje u istinskim reformama postali očigledni

Jelena Pejić

Beograd, 31. mart 2021. – Prošlogodišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji bio je najkritičniji do sada,  ali je ipak rečnik rezolucije Evropskog parlamenta malo direktniji i oštriji, sa osvrtom na konkretne slučajeva u kojima se manifestuje dubina zarobljene države u Srbiji, ocenila je Jelena Pejić Nikić, istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP)

Rezolucija je i konciznija pa tako sažeto iznosi najvažnije probleme u ključnim oblastima, što više odjekuje, dok je izveštaj Komisije obiman i obuhvatan, i pisan birokratskim jezikom. Rezolucija je više politički, a izveštaj više tehnički dokument,  objasnila je Pejić Nikić za Juropijan vestern Balkans.

Ona je dodala da je uopšte ne iznenađuje da vlasti u Srbiji žele da diskredituju i omalovaže kritički jezik ove rezolucije, ako već ne mogu da ga ignorišu.

To je deo pristupa u kome se krivica i neka zla namera uvek traže sa druge strane, rekla je Pejić Nikić i istakla da su nedostatak napretka i dobre volje u istinskim reformama postali očigledni za Brisel.

Tačno je da bi jezik rezolucije bio bitno ublažen da je Evropska narodna partija, čiji je i SNS pridruženi član, jača u Evropskom parlamentu, kao što je bila u prethodnom sazivu, navela je.

 No, suština je u tome da su nedostatak napretka i dobre volje za istinskim reformama u Srbiji postali toliko očigledni da ni Brisel ne može više da nam gleda kroz prste, rekla je Pejić Nikić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…