Pejić: Mlade žene su u većoj meri svesnije diskriminacije i predrasuda u odnosu na mlade muškarce

Beograd, 26. avgust 2022. – Svaka četvrta mlada žena se suočavala sa seksualnim nasiljem, izjavila je generalna sekretarka Krovne organizacije mladih (KOMS) Miljana Pejić.

Pejić je za Fonet ocenila da su pojedine politike i kampanje, poput “Nisam prijavila”, verovatno osnažile mlade žene da izađu i da govore o tom traumatičnom iskustvu.

Zahvaljući tome, kako je naglasila u serijalu razgovora Stigma, mlade žene su postale svesnije toga šta sve jeste seksualno nasilje, jer to nije samo fizičko nasilje, već bilo kakav oblik nasilja i sve ono što se radi bez pristanka osobe.

To su situacije koje su često relativizovane u našem društvu, tako da je sada važno da iskoristimo to što su mlade žene hrabrije, izlaze i pričaju o svojim iskustvima, kako bismo im ponudili adekvatnu zaštitu i radili na prevenciji ovakvih diskriminatornih ponašanja, poručila je Pejić.

Ona je, pozivajući se na Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih, rekla da se mlade žene uzrasta od 25. do 29. godine mnogo teže zapošljavaju u odnosu na mlade muškarce istog uzrasta.

Prema njenim rečima, poslodavci često imaju diskriminatorne politike za mlade žene koje su u reproduktivnom dobu i ne nude im jednake prilike kao mladim muškarcima.

Osim toga, stavovi mladih žena i muškaraca primetno se razlikuju, naročito kada je reč o diskriminaciji sa kojom se žene suočavaju na poslu, prilikom bavljenja politikom i u drugim oblastima, ukazala je Pejić.

Kako je objasnila, “mlade žene su u većoj meri svesnije tih diskriminatornih ponašanja i predrasuda u odnosu na mlade muškarce”.

Ona je predočila i da postoji razlika u procentima mladih žena i muškaraca kada se govori o tome da li nasilje može biti opravdano i da li u slučajevima silovanja postoji krivica žene.

Da bi se popravila situacija u domenu ravnopravnosti popravila, Pejić smatra da je potrebno raditi i sa mladim ženama, ali i mladim muškarcima, ulagati u obuke i treninge jačanja kapaciteta, u saradnji sa ženskim omladinskim organizacijama.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…