Pejčinović Burić: Zabrane kretanja prošlog proleća dovele do povećanja porodičnog nasilja

Marija Pejčinović Burić

Strazbur, 24. novembar 2020. – Zabrane kretanja prošlog proleća dovela su do rekordnog povećanja porodičnog nasilja u mnogim članicama Saveta Evrope.

Iako su trenutna ograničenja manje restriktivna, nacionalne linije za nasilje u porodici ponovo beleže dramatičan porast broja poziva za pomoć, izjavila je generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić.

Ona je u pisanoj izjavi navela da nedavna studija organizacije UN Women pokazuje da ponovo dolazi do povećanog seksualnog uznemiravanja, uhođenja, slanja uznemirujućih seksualnih poruka i drugih oblika „onlajn nasilja“.

Jedan od naših najznačajnijih međunarodnih ugovora, Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija), poziva na posebne mere protiv takvog nasilja, poput stalno otvorenih telefonskih linija i savetovališta, zabrane prilaska, kao i brze policijske intervencije, podsetila je Pejčinović Burić.

Ona je istakla da danas, kada se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, moramo da osiguramo da ponovna ograničenja kretanja ne nanose veću štetu ženama i deci i da preduzmemo korake koji će osigurati da dom ponovo ne postane mesto straha.

Efikasne mere za sprečavanje nasilja nad ženama moraju biti ključni deo ponovo uvedenih ograničenja, a stalni i sigurni pristup uslugama podrške, poput skloništa, mora biti osiguran kao neophodan, kazala je Pejčinović Burić.

Prema njenim rečima, nagli porast rodno zasnovanog nasilja tokom prolećnih zatvaranja stavio je ovo pitanje na politički dnevni red u mnogim članicama Saveta Evrope.

Pozivamo države koje to još nisu učinile da ovu pojačanu svest konkretizuju kroz ratifikovanje i sprovođenje Istanbulske konvencije. Ograničenja kretanja, finansijska ograničenja i neizvesnost ne smeju da ohrabruju počinioce ni kod kuće ni onlajn i za sve oblike nasilja moramo imati nultu toleranciju, poručila je Pejčinović Burić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…