Pejčinović Burić: Pojačati angažman u radu sa decom žrtvama seksualnog nasilja

Marija Pejčinović Burić
Foto: coe.int

Strazbur – Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić pozvala je države članice Saveta Evrope da pojačaju svoj angažman u radu sa decom žrtvama seksualnog nasilja u detinjstvu i preživelima, kako bi pomogle u rušenju tabua oko prijavljivanja seksualnog nasilja, sa ciljem bolje zaštite dece.

Ona je to izjavila uoči Evropskog dana zaštite dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja, koji se obeležava 18. novembra.

Ključno je udružiti snage na globalnom nivou kako bi se osigurala zaštita dece od seksualnog nasilja širom sveta. Ponosna sam što je naš dan postao univerzalan i drago mi je da objavim da se naša organizacija pridružila WeProtect Global Alliance, koaliciji vlada, organizacija civilnog društva, kompanija i međunarodnih organizacija posvećenih borbi protiv seksualne eksploatacije i zlostavljanja dece„, istakla je Marija Pejčinović Burić.

Konvencija o zaštiti dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja, poznata i kao Lanzarote konvencija, široko je priznata kao zlatni standard širom sveta za borbu protiv ovih gnusnih zločina, navela je pres služba Saveta Evrope.

Seksualno iskorišćavanje ili seksualno zlostavljanje dece nikada nije krivica deteta, ali u većini slučajeva osećaj stida i stigme sprečavaju decu da progovore o svojoj traumi dok ne odrastu. Na taj način, oni ostaju nezaštićeni, a počinioci nekažnjeni. Razbijanje začaranog kruga ćutanja, podsticanje preživelih da govore i učenje od njih je od vitalnog značaja jer mogu doneti važne uvide za kreiranje politika„, zaključila je Marija Pejčinović Burić.

Evropski dan zaštite dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja je uspostavio Savet Evrope 2015. godine.

Kao deo rada na globalnom podizanju svesti i zagovaranja, Ujedinjene nacije su 2022. godine ustanovile 18. novembar kao Svetski dan prevencije seksualnog zlostavljanja, nasilja i iskorišćavanja dece.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…