Pejčinović Burić: Model dečjih kuća se pokazao kao efikasan pravosudni odgovor na seksualno zlostavljanje dece

Marija Pejčinović Burić

Strazbur – 18. novembra se obeležava Evropski dan zaštite dece od seksualne eksploatacije i seksualnog zlostavljanja.

Uoči obeležavanja, generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić i islandska ministarka spoljnih poslova i predsedavajuća Komiteta ministara Saveta Evrope Tordis Kolbrun Rejkfjor Gilfadotir naglasile su potrebu da se osigura pravda po meri dece za decu žrtve seksualnog zlostavljanja i eksploatacije kroz razvoj dečjih kuća u Evropi.

Dečja kuća je vodeći evropski model reagovanja na seksualno zlostavljanje dece koji koordinira paralelne krivične istrage i istrage o dobrobiti dece, stavlja sve relevantne službe pod jedan krov i na taj način pomaže da se izbegne reviktimizacija deteta, navedeno je u saopštenju Saveta Evrope.

Kada nešto krene naopako, tako često van detetove kontrole, deci je potrebna podrška ne bezličnog i rascepkanog stanja, već ljubazne, koordinisane i lične brige koja ih ne plaši, zastrašuje ili otuđuje, koja ih ne čini da se osećaju kao žrtva iznova, a model dečjih kuća se pokazao kao efikasan pravosudni odgovor koji odgovara ovome„, navela je Burić.

U našoj novopokrenutoj Rimskoj strategiji za prava deteta 2022-2027, jasno smo stavili do znanja da ćemo nastaviti da dajemo prioritet ovom modelu, dodala je ona.

Ministarka spoljnih poslova Islanda Tordis Kolbrun Rejkfjor Gilfadotir rekla je da je Island zaista ponosan što je bio pionir koncepta dečje kuće, koji se uspešno izvozi u druge evropske zemlje skoro četvrt veka.

Svako dete ima pravo da odraste do odraslog doba u zdravlju, bezbednosti, miru i dostojanstvu i imperativ je za sve države da zaštite njihova prava. Zbog toga je Island stavio prava dece i mladih kao prioritet svog predsedavanja Savetom Evrope„, istakla je ministarka.

Evropski dan zaštite dece od seksualne eksploatacije i seksualnog zlostavljanja koji se obeležava 18. novembra ustanovio je Savet Evrope 2015. godine na inicijativu Slovenije.

Cilj je podrška  i promocija međunarodnih, regionalnih, nacionalnih i lokalnih inicijativa koje imaju za cilj podizanje svesti o pitanju seksualnog nasilja nad decom.

Srbija je potpisnica Konvencije Saveta Evrope o zaštiti dece od seksualne eksploatacije i seksualnog zlostavljanja od 2010. godine, navedeno je u saopštenju.

Tema Evropskog dana 2022. godine je „Uraditi kako treba: obezbediti pravdu po meri dece kroz strukture dečjih kuća u Evropi„.

Povodom obeležavanja Evropskog dana zaštite dece od seksualne eksploatacije i seksualnog zlostavljanja Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) pokrenula je danas kampanju prikazivanja kratkog filma „Stadion“ koji ima za cilj da podigne svest o seksualnom nasilju nad decom u sportu, kako bi se poklopila sa početkom Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. u Kataru.

Film je osmislio i režirao francuski reditelj Rolan Edzar.

On prikazuje dečaka u školskom okruženju gde ga fudbalski trener, pod psihičkim pritiskom, manipuliše i seksualno zlostavlja.

Šteta izazvana zlostavljanjem postaje jasna kada se njegov bes i zbunjenost izliju na teren.

Stadion“ je produciran na četiri jezika, francuskom, engleskom, nemačkom i italijanskom, a originalni francuski je titlovan na još pet jezika, grčki, rumunski, španski, ukrajinski i ruski.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…