Paušalci u Srbiji još ne znaju koliko će plaćati porez

elektronsko bankarstvo

14. oktobar 2016. (Maja Poznatov/Euractiv) – Preduzetnici u Srbiji koji paušalno plaćaju porez još ne znaju koliko će novca za te namene morati da izdvoje za ovu i prošlu godinu.

U Poreskoj upravi za EurAktiv je rečeno da su "počele aktivnosti na utvrđivanju visine paušalnog prihoda i donošenju rešenja i doprinosa" i da će rešenja prvo biti izdavana preduzetnicima koji su prošle i ove godine prijavili delatnost. Preduzetnici koji paušalno plaćaju porez poslednji put su dobili rešenje za 2014. godinu i od tada čekaju na nova rešenja, što im otežava poslovanje i ostvarivanje njihovih prava.

Zahtev za paušalno oporezivanje predaje se do 30. novembra tekuće za narednu godinu ili 15 dana od dana upisa kod Agencije za privredne registre, ako tek preduzeće počinje sa radom. Poreska uprava treba da donese rešenje u roku od 30 dana.

U odgovoru Ministarstva finansija i Poreske uprave dostavljenom EurAktivu navodi se da je Poreska uprava počela aktivnosti na utvrđivanju tog poreza "u cilju prevazilaženja sadašnjeg stanja" i da će do donošenja nove uredbe visina prihoda, porez, kao i doprinosi za socijalno osiguranje biti utvrđivanji u skladu sa sadašnjom uredbom o paušalnom porezu.

U Poreskoj upravi navode da je početkom oktobra toj instituciji „omogućena informatička podrška” za utvrđivanje visine paušalnog prihoda, poreskih rešenja i doprinosa i donošenje rešenja za 2015. i 2016. godinu.

Za 2016. godinu pravo na paušalno oporezivanje prihoda od samostalne delatnosti može se priznati preduzetniku čiji je ukupan iznos prometa koji je ostvario u 2015. godini, odnosno iznos planiranog prometa, manji od 6.000.000 dinara.

Rešenja će biti prvo izdavana poreskim obveznicima koji su počeli samostalnu delatnost ili ođavili delatnost prošle ili ove godine, pošto obveznici koji su ranije počeli delatnost mogu da plaćaju porez po rešenju po poslednjem rešenju koje se dobili.

Sadašnja Uredba o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti doneta je u decembru 2014.

Iz Ministarstva finansija nije EurAktivu dostavljen odgovor na pitanje o tome kada će biti menjana uredba i kakave su izmene planirane niti podatke o godišnjem prihodu od tog poreza.

Preduzetnici koji paušalno plaćaju porez, poslednji put su dobili rešenje za 2014. godinu na osnovu koga plaćaju porez do dobijanja novog rešenja, dok preduzetnici koji su prijavili samostalnu delatnost tokom 2015. i 2016. nemaju poresko rešenje po kome bi plaćali akontaciju

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…