Paunović: Broj dece ulice u Srbiji nepoznat

Beograd, 10. oktobar 2016. – U Beogradu je evidentirano 267 dece koja su živela ili radila na ulici i sva su zbrinuta u Svratištu, izjavila je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović i dodala da se broj "dece ulice" zna samo u većim gradovima, ali ne i koliko ih je u celoj Srbiji.

"Vada Srbije osnovala je 115 timova koji pokušavaju da identifikuju svako dete koje živi ili živi i radi na ulici. Znamo broj dece u većim gradovima poput Beograda, Novog Sada, Niša … ali njihov broj u unutrašnjosti Srbije krajnje je nepoznat", rekla je Paunović u KC Grad na otvaranju izložbe fotografija korisnika Svratišta za decu uključenu u život i ili rad na ulici, prenosi Beta.

Paunović je za agenciju Beta precizirala da očekuje da će do kraja godine biti poznat broj te dece u čitavoj Srbiji.

Paunović je istakla rad Centra za integraciju mladih i Svratišta za decu. Podsetila je da je Svratište otvoreno 2007. godine, kada je pružalo samo hranu i utočište, a danas ih uključuje u obrazovanje i ima razne sekcije.

Kroz Svratište za decu, od osnivanja do danas prošlo je više od 1.200 dece, rekla je Paunović i dodala da će se položaj dece popraviti i promenom prekršajnog zakona, posebno u vezi s prosjačenjem.

Ona je dodala da očekuje da će Kancelarija na čijem je čelu, Vlada i druge insititucije nastaviti saradnju sa Ambasadom Nemačke i nemačkom Agencijom za međunarodnu saradnju na unapredjenju života dece koja žive na ulici.

Prvi sekretar Ambasade Nemačke Jirgen Šmit izrazio je zadovoljstvo što su izloženi radovi dece koji pokazuju "s koliko snage i optimizma se mladi hvataju u koštac sa životom, ma koliko im to teško bilo".

Jirgen je podsetio da se zahvaljujući saradnji srpskih i nemačkih institucija radi na integraciji mladih i njihovom zapošljavanju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…