Pašalić: Proširiti nadležnost Zaštitnika građana i u domenu zaštite novinare

Zoran Pašalić

Beograd, 13. decembar 2019. – Svaka vrsta napada na novinare predstavlja pretnju sa teško predvidivim posledicama po društvo, saopštio je Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Zaštitnik građana je zatražio od nadležnih da u slučajevima ugroženosti novinara, postojanja pretnji po bezbednost ili imovinu medijskih radnika, reaguju efikasno i odgovorno.

Današnja blokada RTS kojoj su izloženi svi koji su se zatekli u zgradi je vrhunac nasilja do te mere da se novinarima ograničava ulazak i izlazak iz zgrade„, izjavio je Pašalić, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, ovaj vid nasilja, koji dobija nove oblike, počeo je negiranjem prava na kritičko mišljenje i slobodu izražavanja i preduslov je za pojavu svake vrste isključivosti.

Zaštitnik građana upozorava da je javnost uznemirena netrpeljivošću i antagonizmom u društvu, a mržnja prema neistomišljenicima i polarizacija društva se prelila između ostalog i na novinare i eskalirala u direktne fizičke i verbalne obračune putem društvenih mreža.

Privikavamo se na uvrede, pozive na linč i vređanja, svakoga dana sve bestidnije, ocenio je Pašalić.

Iako je Nacrt zakona o Zaštitniku građana okončan, tražićemo proširenje nadležnosti i u domenu zaštite novinare, poručio je on.

Pašalić u međuvremenu poziva sve novinare da se obrate instituciji Zaštitnika građana koja će pored zaštite raditi i na informisanju novinara na zaštiti bezbednosti i profesije, jer je, prema evidenciji institucije, u najvećoj meri ugrožena upravo novinarska profesija.

Ne pristajem da pojedinačnim oglašavanjem okončavam rešavanje problema bezbednosti novinara, te sam sa medijskim udruženjima pre dve godine inicirao osnivanje medijske platforme za evidentiranje napada i pritisaka na novinare i medijske radnike, a zbog potrebe uspostavljanja efikasnijeg mehanizma zaštite njihove bezbednosti„, izjavio je Pašalić.

Platforma bi, podsetio je on, evidentirala svaki pojedinačni slučaj ugrožavanja bezbednosti i svaki oblik pritiska na novinare i medijske radnike i direktno doprinosila delotvornijem postupanju nadležnih državnih organa u slučajevima ugrožavanja bezbednosti novinara.

Platforma je dobila podršku medijskih udruženja i asocijacija, koji su zajednički radili na definisanju Platforme i pratećeg Sporazuma i očekujemo da će uskoro zaživeti, izjavio je Pašalić, navodi se u saopštenju.

Pašalić je u saopštenju naveo da su proteklih nekoliko nedelja napadi na novinare i novinarska udruženja su učestali i brutalniji i da je samo u toku jučerašnjeg dana u instituciju Zaštitnika građana stigao veliki broj obraćanja.

Pored redakcije Kurira i Udruženja novinara Srbije, napade i pretnje preko društvenih mreža prijavljivali su i drugi novinari tražeći zaštitu Ombudsmana, navodi se u saopštenju.

Ovim događajima, kako se dodaje, prethodili su i napadi na novinare i redakciju N1, vređanje novinarke RTS, kao i sprečavanje novinarske ekipe Aldžazire da prisustvuje medijskom događaju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…