Partnerstvom sa civilnim društvom do efikasne podrške građanima i građankama u uslovima vanrednog stanja

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije

Beograd, 15. april 2020. – Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom poziva jedinice lokalne samouprave i njihove krizne štabove da, u uslovima vanrednog stanja i borbe protiv širenja zaraze koronavirusom, svoje odnose i saradnju sa udruženjima i drugim organizacijama civilnog društva baziraju na principu partnerstva.

Kancelarija sugeriše lokalnim samoupravama i organizacijama civilnog društva koje deluju u lokalnim zajednicama da “međusobno sarađuju i koordiniraju svoje aktivnosti vodeći se u svemu merama i odlukama Vlade Republike Srbije, centralnih kriznih štabova i preporukama nadležnih organa”.

U tom smislu, Kancelarija posebno ističe proceduru koju je Vlada Republike Srbije uspostavila za potrebe podrške posebno ugroženim kategorijama građana i građanki uvodeći dozvole za kretanje u vreme policijskog časa za pružaoce usluga pomoći u kući i personalne asistencije, kao i posebnu platformu za registraciju volontera, kao potencijalne mehanizme koji omogućavaju delovanje civilnog društva u uslovima vanrednog stanja.

Takođe, Kancelarija podseća da je “u postojećim okolnostima u kojima se svi suočavamo sa ozbiljnim izazovima opasnim po život i zdravlje, civilno društvo, kao i u ranijim sličnim situacijama, u granicama sopstvenih mogućnosti stavilo svoje kapacitete na raspolaganje i pokazalo spremnost da doprinese što lakšem prevazilaženju trenutne situacije, te pozivamo na njihovo prepoznavanje i uključivanje”.

Kancelarija u potpunosti stoji na raspolaganju kako lokalnim samoupravama i drugim državnim organima, tako i civilnom društvu za sve aktivnosti iz svog delokruga koje bi bile u interesu zaštite naših građana i građanki.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…