1. Početna
  2. Društvo
  3. Partnerstvo za otvorenu upravu u Srbiji: Analiza primene akcionog plana

Partnerstvo za otvorenu upravu u Srbiji: Analiza primene akcionog plana

Centar za evropske politike (CEP) trenutno sprovodi analizu primene Akcionog plana za sprovođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu u Republici Srbiji za 2014. i 2015. godinu.

Partnerstvo za otvorenu upravu – POU (engl. Open Government Partnership – OGP) jeste inicijativa pokrenuta 2011. godine, dok je Srbija pristupila Partnerstvu 29. marta 2012. CEP je izabran da kao nacionalna istraživačka organizacija izvrši nezavisno praćenje i evaluaciju Akcionog plana 2014-2015. u okviru Nezavisnog mehanizma za izveštavanje – NMI (engl. Independent Research Mechanism – IRM).

U svakoj državi članici Partnerstva, istraživač/ica ili tim istraživača obavlja konsultacije s relevantnim akterima kako bi se pružio verodostojan, nezavisan i objektivan opis procesa, rezultati mera i aktivnosti, kao i činjenično zasnovane preporuke u skladu sa doprinosom konsultovanih učesnika.

Pozivaju se jedinice lokalne samouprave da se popunjavanjem upitnika uključe u proces konsultacija i aktivno učestvuju u skladu s temama Akcionog plana:

1. Fiskalna transparentnost na republičkom i/ili lokalnom nivou

2. Borba protiv korupcije

3. Pristup informacijama

4. Učešće javnosti

Doprinosi se prikupljaju putem elektronskog upitnika čije popunjavanje ne zahteva više od pola sata.

Rok za popunjavanje upitnika je utorak, 15. septembar 2015. godine.

Dodatni komentari se mogu slati i na adresu elektronske pošte: amanda.orza@cep.org.rs ili putem telefona na: +381 11 2659 491. Kontakt osoba je Amanda Orza, istraživačica CEP.

Izvor: SKGO

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…