Partije ne smeju pretiti medijima

Beograd, 24. oktobar 2016. (NUNS) – Nezavisno udruženje novinara Srbije poziva političke partije da u komunikaciji sa novinarima i medijima uvažavaju njihov društveni značaj i da, u skladu sa tim, svoje nezadovoljstvo ili neslaganje sa medijskim sadržajima iskazuju na kulturan i demokratski način – bez pretnji, ucena, uvreda ili omalovažavanja.

Najnoviji slučaj sporne komunikacije sa medijima predstavlja pismo koje je Informativna služba Srpskog pokreta Dveri uputila portalu Nova borba.

Zastupnica portala Vanja Pavlov obratila se tim povodom NUNS-u pismom koje objavljujemo u celosti: 

“Dana 23.10.2016. na našem portalu objavili smo vest sa naslovom „AMERIČKI PAPIRI Dokument dokazuje SARADNJU SRPSKIH DESNIČARA sa CIA“ kojom smo najavili objavljivanje dokumenta u koji je naša redakcija imala uvid. Pomenuti dokument dokazuje da je potpredsednica Srpskog pokreta Dveri Jasmina Vujić sarađivala sa Centralnom američkom obaveštajnom agencijom (CIA).

Ubrzo nakon objavljivanja teksta, sa mejl adrese Jugoslava Kiprijanovića, direktora informativne službe Dveri stigao nam je mejl sledeće sadržine:

a) „Zahtevamo da momentalno uklonite ilustraciju iz objave“

b) „Sa nestrpljenjem očekujemo objavljivanje dokumenata koji ste ekskluzivno najavili, kako bismo pokrenuli druge postupke zbog iznošenja kleveta i neosnovanog rušenja ugleda Srpskog pokreta Dveri u javnosti“.

Ovakvo upozorenje gospodina Kiprijanovića, a ispred pokreta Dveri nas veoma iznenađuje i ne možemo da ga shvatimo drugačije nego kao pretnju kako pomenuti dokument ne bismo objavili.

Imajući u vidu dobru i korektnu saradnju koju smo imali sa pokretom Dveri do sada (sledi spisak linkova sa tesktrovima o SP Dveri)… zaista smo iznenađeni ovakvim obraćanjem predstavnika tog pokreta i pitamo se šta možemo da očekujemo kada dokument i objavimo, ako već sada dobijamo pretnje.

Smatramo da ovakav odnos prema novinarima nikako ne može doprineti slobodi medija i pravu javnosti da pravovremeno dobije informacije koje su od javnog značaja.

Zato vas molimo kao strukovno udruženje da stanete u zaštitu našeg informativnog portala.

Kao zakonski zastupnik lično nisam bila u mogućnosti da utičem na dati članak, jer je to zadatak urednika. Ipak, imajući u vidu da smo dobili pretnje samo zbog najave da ćemo objaviti dokument koji potkrepljuje naše tvrdnje, osećam se dužnom da se obratim upravo vama, kako bismo bili sigurni da će ovakvi slučajevi ostati pojedinačni.”

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…