Parovi u programima vantelesne oplodnje često nailaze na neljubaznost

vantelesna oplodnja

Beograd, 08. decembar 2020. – Parovi koji učestvuju u programima vantelesne oplodnje (VTO) suočavaju se sa manjkom informacija o tom procesu, neljubaznošću medicinskog osoblja i većinom imaju osećaj da „ometaju i smetaju“ kada postavljaju detaljna pitanja u vezi sa procedurom VTO, saopštilo je Udruženje Šansa za roditeljstvo.

To udruženje sprovelo je istraživanje o kvalitetu usluga u VTO centrima u kome je učestvovalo 497 osoba, a pokazalo se da nešto više od 60 odsto parova tu proceduru radi o trošku Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO), i to u nekom od šest državnih ili 11 privatnih klinika za VTO.

Istraživanje je, kako navode u saopštenju, pokazalo da čak 38,4 odsto ispitanika nije od VTO klinike dobilo nikakve informacije o lečenju i načinu lečenja, bez obzira da li je u pitanju privatni ili državni zdravstveni centar.

„Posebno zabrinjava da je čak 48,9 odsto ispitanika imalo neočekivane i iznenadne dodatne troškove u toku postupka VTO“, upozoravaju u Udruženju Šansa za roditeljstvo.

Anketa je pokazala i da su se dve trećine ispitanika suočile sa čitavim nizom problema, od  nepoštovanje vremena pacijenata i nepristupačnost lekara do nemogućnosti konstruktivnog razgovora i detaljnog informisanja o VTO postupku.

Njihova anketa takođe je pokazala da čak 85 odsto ispitanika ima više poverenja u privatne klinike i da smatra da je bolji pristup lekara u privatnim klinikama za VTO.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…