Parlament kritikuje trojku i traži evropski monetarni fond

Evropski parlament podržao je dve rezolucije u kojima se kritikuje manjak demokratske odgovornosti "trojke" međunarodnih kreditora i pozvao na osnivanje evropskog monetarnog fonda za pomoć prezaduženim zemljama.

Poslanici EP zalažu se za transparentnija i obavezujuća pravila koja će za rezultat imati podelu zadataka između članova "trojke" i traže od EU da izbalansira makroekonomske aspekte kreditnih programa sa socijalnim. Parlament ukazuje na rast nezaposlenosti u zemljama koje su dobile pakete spasilačkih zajmova, posebno među mladima koji zato što nemaju posla emigriraju, kao i na propast velikog broja malih preduzeća i rast siromaštva, uključujući među srednjom klasom.

U dva izveštaja parlamentarnih odbora – za ekonomska i monetarna pitanja i za zapošljavanje i socijalna pitanja, priznaje se da je "trojka pomogla da se izbegne dalje pogoršanje ekonomske situacije" ali i kritikuju njene metode rada i manjak demokratske odgovornosti.

Takozvana trojka, koju čine predstavnici Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), prati reforme dogovorene u zamenu za finansijsku pomoć Grčkoj, Irskoj, Portugaliji i Kipru.

Opširnije o rezolucijama, u kojima se kritikuje manjak demokratske odgovornosti "trojke" međunarodnih kreditora i pozvao na osnivanje evropskog monetarnog fonda za pomoć prezaduženim zemljama, možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…