1. Početna
  2. Vesti
  3. Srbija
  4. Papović: Lažni trgovci koriste nagrade i promocije da privuku naivne

Papović: Lažni trgovci koriste nagrade i promocije da privuku naivne

Goran Papović

Beograd, 24. avgust 2022. – Ukoliko vam telefonom jave da ste osvojili nagradu ili vas pozvu na prezentaciju nekog proizvoda, otvorite „širom oči“ i recite hvala nisam zainteresovan, jer ste sigurno žrtva lažnih trgovaca i prevare, upozorio je predsednik Nacionalne organizacije porošača Srbije Goran Papović.  

On je rekao da lažni trgovci zloupotrebljavaju lične podatke građana, nalaze rupe u zakonu kako bi izbegli kazne, služe se različitim manipulacijama, gase i menjaju žiro račune i adrese firmi, a pre svega dobro ispitaju tržište i odrede ciljne grupe za prevaru.

Kaže da je lažnim trgovcima teško ući u trag i da postupci protiv njih mogu biti dugi i bez rezultata, jer se radi od dobro umreženom sistemu iza kojeg stoje pravni zastupniici i advokati, koji dobro poznaju „rupe“ u zakonima.

Naveo je primer jedne firme koja je ostvarila profit prošle godine veći od četiri miliona i dodao da iza takvih organizacija stoji prejak bankarski i trgovački lobi.

Papović je rekao da prevaranti nude robu i pod zakup, kako bi izbegli zakon o Zaštiti potrošača, pozivajući se na Zakon o obligacionom postupku.

Objasnio je da se najčešće služe prevarama, kada telefonom pozovu „klijenta“ da dođe na prezentaciju nekog proizvoda ili ga obaveste da je dobio poklon, koji će stići na kućnu adresu.

Najčešće su u ponudi, kazao je, jastuci, jorgani i kući uređaji za koji samo treba da se potpiše otpremnica ili plati poštarina.

Međutim, dodaje da se u paketu nalazi i ugovor, pa ukoliko potrošač ne počne sa plaćanjem, automatski se novac odbija od plate ili penzije.

Na meti lažnih tgovaca najčešće su penzioneri, rekao je i naglasio da je ključno pitanje odakle tim firmama lični podaci građana i brojevi njihovih žiro računa.

Istakao je da je Nacionalna organizacija potrošača Srbije otvorila savetovališta za građane širom zemlje, kako bi upoznali građane sa opasnostima kojima su izloženi od lažnih trgovaca i prevaranata, kao i da se stalno ažurira sajt Prevara.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…