Papa o korupciji u katoličkoj crkvi

Papa Franja

Vatikan, 31. oktobar 2020. – Katolička crkva vekovima ima problem s korupcijom, rekao je papa Franjo italijanskoj  agenciji Adnkronos  i dodao da ga u borbi protiv korupcije čekaju prepreke i otpor.

Naišao sam na mnoge ljude koji za mene preuzimaju rizike, koji reskiraju svoje živote i koji se s uverenjem bore za reforme. Oni znaju da činimo dobro i da je put kojim smo krenuli, usprkos hiljadama prepreka i prirodnom otporu, ispravan„, kazao je papa.

Papa je rekao da nije previše optimističan oko svoje borbe za reformu Crkve, ali je dodao da „veruje u Boga i ljude koji su mu odani„.

On nije hteo da govori o svojim izjavama iz dokumentarnog filma u kojem je rekao da su homoseksualci božja deca i da ih treba zaštititi zakonom o vanbračnoj zajednici.

Konzervativni katolici bili su užasnuti tim izjavama za koje tvrde da protivreče crkvenoj nauci i njenom dugom protivljenju homoseksualnosti i istopolnim brakovima.

Kasnije se ispostavilo da je papa te izjave dao u razgovoru za jednu meksičku televiziju, a u filmu je preneto nekoliko delova razgovora koji nisu emitovani i  papine izjave su izvađene iz konteksta.

Na pitanje agencije o kritikama koje su mu upućene zbog saradnje Vatikana s Kinom, papa je odgovorio da sluša sve kritike i da procenjuje iza kojih stoji  dobra namera, a iza kojih ne.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…