Papa Franja pozvao svet da radi na smanjenju emisije štetnih gasova

Papa Franja

Rim, 12. decembar 2020. – Papa Franja pozvao je sve zemlje da rade u pravcu nulte emisije štetnih gasova i obećao da će Vatikan, kao najmanja država na svetu, dostići taj cilj do 2050. godine.

„Aktuelna pandemija i klimatske promene ne samo da utiču na okolinu, već imaju etički, društveni, ekonomski i politički uticaj, a iznad svega na život najsiromašnijih i najranjivijih“, rekao je papa u video poruci na virtuelnom samitu UN o klimatskim promenama.

Papa Franja je naglasio da usvajanje nekih mera ne može više da se odlaže i da je potrebna strategija da se emisija štetnih gasova svede na nulu.

Papa je rekao da će Vatikan, država koja zauzima 44 hektara, okružena Rimom, dati sve od sebe u borbi protiv klimatskih promena.

Vatikan nastoji da u upotrebi zameni sva kola sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem automobilima na električni ili hibridni pogon,

Takođe je počeo da postavlja solarne panele 2008, a prošle godine je zabranio upotrebu plasticnih kesa. Danas reciklira 65 odsto svog otpada, prenosi AP.

Papa je takođe snažno podržao Pariski sporazum o smanjenju globalnog zagrevanja i rekao je mu je žao što zbog odluke američkog predsednika Donalda Trampa da se povuče iz sporazuma.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…