Papa formirao komisiju o ulozi žena u ranoj crkvi

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja imenovao je komisiju koja treba da ispita ulogu žena koje su imale ulogu đakona tokom istorije.

To bi mogao biti prvi korak ka otvaranju Crkve prema većoj ulozi žena u verskim dužnostima, mada nije izvesno da bi žene mogle biti postavljane za đakone. U Katoličkoj crkvi đakoni su muškarci koji mogu da krštavaju, venčavaju, sahranjuju i izgovaraju propoved na misi, ali ne mogu da služe misu, da ispovedaju i pričešćuju.
 
Komisija će ispitati ulogu žena đakonesa pre svega u ranoj istoriji Crkve, mada neki očekuju da će izneti i predloge kako da se ženama povere veće dužnosti.
 
Komisiju će imati 13 članova, uključujući 6 žene, a okupiće sveštenike, univerzitetske stručnjake i časne sestre, saopštio je Vatikan. Većina članova su evropskog ili američkog porekla ali je jedan član sveštenik iz Ruande.
 
"Komisija je dobro i vrlo uravnoteženo oformljena od ljudi različitog profila, od vrlo stručnih ženama različitih pogleda, i naprednih i konzervativnih", rekla je za AFP istoričarka Lučeta Skarafija.
 
Skarafija koja je stručnjak za ulogu žena u Crkvi ocenila je da je tako brzo formiranje komisije "dobar, obrabrujući signal".
 
Funkcija đakona je dugo bila etapa na putu ka imenovanju za sveštenika ali je na Drugom vatikanskom koncilu (od 1962. do 1965) uvedeno trajano đakonsko mesto otvoreno i za oženjene muškarce.
 
Prema poslednjim dostupnim podacima iz 2014. u Katoličkoj crkvi je bilo 44.500 stalnih đakona koji pomažu 415.000 sveštenika. Broj đakona je porastao za 33% u odnosu na 2005.
 
Mnoga istraživanja istoričara pokazala su da su žene u prvim vekovima hrišćanstva bile đakonise, ali su po svemu sudeći imale sličnu ulogu koje danas imaju časne sestre u parohijama.
 
Papa Franja je više puta izražavao želju da smanji nejednakosti između žena i muškaraca u obavljanju dužnosti u okviru Crkve, ali je izrazio protivljenje mogućnosti da se žene rukoplože za sveštenika.
 
Papa je prilikom susreta sa poglavarkama ženskih verskih kongregacija 12. maja na pitanje o mogućnosti da žene bude đakoni rekao je za uspostavljanje komisije koja će istražiti to pitanje.
 
Ta rečenica je uzburkala duhove u Crkvi u kojoj je poveravanje verskih dužnosti ženama i dalje vrlo osetljivo pitanje.
 
"Mislim da je će debata biti žestoka, Crkva je podeljena u vezi s tim pitanjem", rekao je kardinal Valter Kasper, nemački teolog blizak papi.
 
U povraktu iz Jermenije u junu papa je pokušao da uvlaži tenzije navodeći da su mediji pogrešno preneli njegove reči tako što su ih protumačili kao da bi žene mogle postati đakoni u sadašnjem smislu. To nije istina, rekao je on.

Izvor: AFP/Euractiv

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…