Panić: Vreme je da se političari povuku sa izjavama, sada im je posao da nabavljaju sredstva i podržavaju ono što struka traži

Rade Panić

Beograd, 17. mart 2020. – Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić kazao je da je u ovom trenutku nekorektna najava predsednika Aleksandra Vučića da će plate zdravstvenim radnicima biti povećane za 10 odsto.

Ako nas na toliko procenjuje u ovakvoj situaciji, to nije korektno. Kad je najteže svi se sete zdravstvenih radnika, a mi naš posao radimo svakodnevno. Ova situacija, koliko god smo podigli koncentraciju i tempo rada, još nije zabrinjavajuća“, kazao je Panić za N1.

On je istakao da iako se mnogo govori o zaštitnoj i medicinskoj opremi, najvažnija karika su zdravstveni radnici jer je bez njih ta oprema neupotrebljiva.

Kaže da je uočljivo da u stručnom timu koji je Vlada sastavila nema mlađih lekara. On ističe da je potrebno da mlađe kolege stiču iskustva, uveren da ovo nije poslednje sa čime ćemo se suočavati u budućnosti.

Treba insistirati na većem broju zdravstvenih radnika. Mnogo se priča o zaštitnoj opremi, mnogo o respiratorima, a malo o tome da smo desetkovani. Čim se ovo slegne nastaviće se odliv zdravstvenih radnika“, napomenuo je Panić.

On kaže da im u ovom trenutku nedostaju direktna uputstva poslodavaca.

Svesni smo da nam je zdravstveni sistem na klimavim nogama, da nije do kraja razrađen sistem šta i kako. Dr Kon i drugi u timu vode veliku bitku sa političarima da se sluša struka. Ovo će imati posledice, o tome ćemo pričati naknadno“, istakao je gost Novog dana.

Ocenjuje da je je vreme da se političari povuku sa izjavama i dodaje da je dovoljno to što su oformili tim, a da im je sada posao da nabavljaju sredstva i podržavaju ono što struka traži.

Komentarišući različite izjave iz Svetske zdravstvene organizacije koja poručuje da treba testirati što više građana, i pokrajinskog sekretara koji kaže da testova ima dovoljno i da će se samo određeni testirati, Panić ističe da su i jedni i drugi u pravu.

SZO govori ono što bi trebalo raditi u poštovanju protokola do kraja. A s obzirom na našu lošu materijalnu situaciju, mislim da je i kolega bio u pravu. Dovoljno je prosto i logično razmišljanje. Virus se prenosi kontaktom. Svako od nas može da razmišlja kako da spreči nepoželjne kontakte. Posle nesigurnog kontakta da izvrši mere dezinfekcije što više. U ovom trenutku jeste najpreče to – pranje ruku, nedodirivanje lica, predela oko usta. Ako sprovedemo te mere, time se razvlači kriva epidemije. Odna ćemo imati adekvatnih kapaciteta i da lečimo te pacijente“, objašnjava Panić.

Kada je u pitanju broj respiratora, što je prošle nedelje bila tema u javnosti, on objašnjava da nisu svi respiratori raspoloživi za lečenje obolelih od koronavirusa i da će čak i u piku epidemije biti drugi oboleli koji će zahtevati da imaju mogućnost da se leče uz pomoć respiratora.

Ta velika priča o broju respiratora ne treba da zanima javnost“, ističe Panić, prenosi portal Autonomija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…