Panel diskusija u Valjevu: Predstavljanje baze podataka o javnim konkursima u Srbiji

mikrofon

Valjevo, 04. jul 2022. – Prva onlajn baza podataka javnih konkursa u Srbiji biće predstavljena valjevskim medijima, organizacijama civilnog društva i zainteresovanim građanima i građankama.

Predstavljanje je zakazano za petak 08. jul 2022. sa početkom u 10:30 časova u velikoj sali Skupštine grada Valjeva.

Događaj organizuje valjevsko udruženje građana Dijalog u svojstvu koordinatora Medijskog skloništa Valjevo.

Ideja za osnivanjem medijskih skloništa razvijala se skoro 2 godine, kroz razgovore sa novinarima/kama, medijskim radnicima/kama građanima i građanima/kama u lokalnim sredinama širom Srbije o stanju slobode izražavanja i medija.

Pokazalo se da je ključ borbe za očuvanjem slobode medija u lokalnim zajednicama i uspostavljanjem okruženja koje će omogućiti ostvarivanje i poštovanje sloboda i prava, upravo solidarnost između građana/ki i novinara/ki i medija, kao i svest da samo zajedno mogu profesionalno i časno da štite javni interes.

Otuda baš i naziv „skloništa„, kao novi model okupljanja zainteresovanih aktera – građana, neformalnih grupa i inicijativa oko vrednosti koje predstavljaju zajednički interes, a to je, pre svega, slobodno informisanje, bolja komunikacija sa građanima/kama i efikasnija međusobna podrška.

Uz podršku Građanskih inicijativa, prvo takvo sklonište nastalo je u Vranju, potom u Kragujevcu, a zatim su, jedno po jedno, formirana i u drugim gradovima – Nišu, Čačku, Valjevu, Užicu, Novom Pazaru.

Prve aktivnosti koje udruženje Dijalog, kao koordinator Medijskog skloništa Valjevo, sprovodi je prikupljanje, obrada i analiza javnih konkursa za organizacije civilnog društva i medije u Srbije.

Na osnovu tako prikupljenih podataka širom Srbije, Koalicija „Otvoreno o konkursima je kreirala prvu onlajn bazu podataka javnih konkursa u Srbiji. Ova baza podataka omogućava praćenje trošenja budžetskog novca u sektorima medija i javnog informisanja, kulture i umetnosti, organizacija civilnog društva i omladine.

Organizovanjem panel diskusije za predstavnike organizacija civilnog društva i medija Medijsko sklonište Valjevo želi da valjevskoj javnosti ukaže na važnost zajedničkog delovanja u borbi za slobodu izražavanja i medija, ali i da ukaže na posledice propagandnog izveštavanja na građane/ke i društvo o čemu će na panelu govoriti konsultant Nebojša Andrić.

Tanja Maksić (BIRN Srbija) predstaviće onlajn bazu podataka javnih konkursa, dok će Nataša Dragojlović (Nacionalni konvent o EU) predstaviti analizu kapaciteta organizacija civilnog društva za proces evropskih integracija u Srbiji.

Nakon letnje pauze, Medijsko sklonište Valjevo, u saradnji sa brojnim partnerima, organizovaće događaje o brojnim temama u vezi sa zaštitom javnog interesa, slobodnog informisanja, bolje komunikacije sa građanima/kama i efikasnijom međusobnom podrškom, kao i evropskim integracijama.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…