1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Panel diskusija „Srpsko-hrvatski dijalog – nove perspektive“ u Beogradu

Panel diskusija „Srpsko-hrvatski dijalog – nove perspektive“ u Beogradu

Srbija-Hrvatska

Beograd – Fondacija Fridrih Ebert i Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu organizuju panel diskusiju „Srpsko-hrvatski dijalog – nove perspektive“.

Panel diskusija će biti održana 7. novembra 2022. sa početkom u 18 časova, u velikoj sali Medija centra u Beogradu.

 Odnosi dominirajućih političkih i intelektualnih elita Srbije i Hrvatske zasnivaju se na međusobnom animozitetu. Bezmalo tri decenije od završetka ratova, međusobni odnosi su i dalje u koordinatama „zamrznutog konflikta„.

Često se može čuti da Srbija i Hrvatska imaju nerazrešenih pitanja, da su brojne teme za razgovor i dalje otvorene. Svakodnevica ipak, sve više sugeriše da je svaka od „otvorenih tema“ za obe strane zatvorena, što rezultira prividom da nema prostora za pomak u odnosima dveju država i društava.

Ovaj panel je deo serije dijaloga kojim organizatori žele otpočeti proces ponovnog otvaranja tema koje su na svakoj od dveju strana zapečaćene isključivim nacionalističkim percepcijama i stavljene ad acta. Želi se krenuti u potragu za poljima na kojima društvena, kulturna i istorijska prožetost dva naroda može iznedriti najbolje za oba društva.

Na ovom panelu, istoričari i političari iz Srbije i Hrvatske će kroz razmenu mišljenja o aktuelnim temama koje se tiču srpsko-hrvatskih odnosa, pokušati da doprinesu probijanju barijera između dve zemlje koje su, pogotovo, podignute u proteklih desetak godina. Cilj ovog okruglog stola jeste obogaćivanje saradnje.

Panelisti i panelistkinje:

Prof. dr Hrvoje Klasić, vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu;

Prof. dr Dubravka Stojanović, redovna profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu;

Prof. dr Katarina Peović, zastupnica u Hrvatskom saboru ispred Radničke fronte;

Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije;

Petar Mamula, zamenik župana Primorsko goranske županije;

Nebojša Novaković, narodni poslanik u skupštini Srbije i predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke za Vojvodinu.

 

ModeratorFilip Balunović, naučni saradnik na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…