Pandemija negativno uticala na poslovanje 54 odsto preduzeća u Srbiji

sastanak

Beograd, 03. januar 2021. – Na osnovu ankete koju je sprovela Unija poslodavaca Srbije (UPS), 54 odsto preduzeća izjasnilo se da je pandemija veoma negativno uticala na njihovo poslovanje, čak 40 odsto njih imalo je ugroženu likvidnost, dok su najteže pogođena mala preduzeća, sa do deset zaposlenih.

„Najlošije su, gledano po sektorima, prošla preduzeća u tekstilnoj industriji, hotelijerstvu, ugostiteljstvu i u transportu, ne računajući tu železnički saobraćaj. Preduzeća su imala probleme sa finansiranjem, skoro polovina anketiranih izjasnila se da nemaju pristup finansijskim resursima, što posebno važi za mala preduzeća“, rekao je za Biznis.rs direktor Unije poslodavaca Srbije (UPS) Srđan Drobnjaković.

Posle prvog udara krize koji je bio opšti, sada se jasnije vidi da je situacija veoma šarenolika u različitim oblastima poslovanja.

„U drugom talasu pandemije, realni pad bruto domaćeg proizvoda u trećem kvartalu iznosio je 1,4 odsto, ali mnogo veći pad BDP bio je u građevinarstvu. U istom periodu rast pokazuju IT sektori za šest odsto, kao i industrija za 3,2 procenta. Međutim, od 4. januara dolaze na naplatu porezi i doprinosi na zarade, doduše u 24 mesečne rate, i to će biti udarac za mnoge. Niko ne može da predvidi u kom obimu će biti otpuštanja, ali je sasvim izvesno da će ih biti“, naglašava Drobnjaković.

Mere države u ovoj krizi pokazale su se kao finansijska injekcija, koja je mnoga preduzeća spasila od propadanja, objašnjava Drobnjaković i dodaje da su u UPS veoma zadovoljni što su neke od njih donete direktno na njihovu inicijativu, što znači da su zahtevi privrede prihvaćeni.

Unija poslodavaca apelovala je i da su pojedini ugostitelji ostali bez podške, a s obzirom da je ovaj sektor pretrpeo najozbiljniji udar krize, oni su tražili i pravo na bespovratnu finansijsku pomoć za sve ugostiteljske objekte, zbog otežanog poslovanja, skraćenog radnog vremena, ali i zabrane rada vikendom.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…