Pandemija korona virusa u Srbiji pokazala sve nedostatke političkog sistema

Korona virus

Beograd, 26. maj 2020. – Kriza izazvana pandemijom korona virusa u Srbiji je pokazala sve nedostatke političkog sistema, pad demokratije i nepoverenje građana u institucije.

To je ocena učesnika onlajn konferencije „Srbija posle korona virusa: Vladavina prava i pitanje ljudskih prava” koju su organizovali Evropski pokret u Srbiji i Fondacija Fridrih Ebert .

Šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper izjavio je da nijedna mera uvedena u vanrednom stanju ne sme biti izgovor da se zaustavi demokratija.

Istakao je da ovo nije politička nego zdravstvena kriza, koja još nije završena, i da u sprovođenju mera zaštite građana od bolesti istvoremeno moraju biti poštovani njihove slobode i prava.

Predsednik Upravnog odobra Centra za evropske politike Srđan Majstorović ocenio je da je ova kriza ogolila nedostatke sistema i nepoverenje u struku, kao i nepoverenje građana u institucije, jer su „videli da su obesmišljene“.

Nadam se da će opčinjenost strukom, koju smo bili u prilici da posvedočimo tokom krize, preživeti pandemiju i da će se i u budućnosti političari rukovoditi mišljenjima struke„, kazao je Majstorović.

Majstorović je izjavio da se Srbija tokom krize suočila s brojnim izazovima, od ograničavanja slobode kretanja i okupljanja, prava na pravično suđenje, zaštite podataka o ličnosti, ali da najviše zabrinjava otvoreni uticaj politike na ugrožavanje slobode medija.

Sudar s krizom bio je sudar sa ogoljenim političkim sistemom koji nije zasnovan na vladavini prava, demokratskim institucijama i stručnom mišljenju„, kazao je Majstorović.

Prema njegovom mišljenju, jedini izlaz iz ovakve krize jeste angažovanje čitavog društva u dijlaogu o tome u kom pravcu zemlja želi da ide. „Nažalost, taj dijalog u ovom ternutku zavisi isključivo od dobre volje partije na vlasti„, kazao je Majstorović.

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak smatra da pandemija nije donela ništa novo i da je samo demaskirala i uveličala pad demokratije, dijaloga u društvu i nepoštovanje propisa.

Govoreći o činjenici da prema Ustavu Srbije samo u izuzetnim okolnostima odluku o vanrednom stanju donosi predsednik države ili vlade, Međak je rekao da je kvalitet i kredibilitet Narodne skupštine bio u ozbiljnom padu i pre pandemije, a da je uvođenje vanrednog stanja dodatno pojačalo takvu situaciju.

Međak je podsetio da parlament nigde nije bio suspendovan i da su postojala razna rešenja da se očuva rad parlamenta, a da je u Srbiji prvo suspendovana Skupština, pa škole i restorani, pa kockarnice.

Tamo gde je postojala volja nađen je i način„, rekao je Međak, dodajući da je Skupština na prvoj sednici tokom vanrednog stanja treći put usvojila rebalans budžeta bez rasprave.

Diplomata Branka Latinović, članica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, takođe je ocenila da modeli za rad parlamenata postoje i da je „samo pitanje političke volje i spremnosti“ da se oni nađu.

Podsetila je i da su svi parlamenti međunarodnih organizacija, uključujući i Generalnu skupšitnu UN i Savet Evrope, radili u uslovima pandemije jer su usvojili proceduralne izmene i dozvolili da se rad održava elektronskim putem.

Latinović je izjavila da mere uvedene tokom vanrednog stanja predstavljaju ogledalo sposobnosti države da pokaže sveukupnost kapaciteta za održavanje demokratije, ljudskih prava i sloboda u uslovima vanrednog stanja i da predstavljaju veliki ispit demokratije.

U pandemiji se pokazalo da država, odnosno nadležna tela nisu preduzela dugoročne mere za razvoj društvene svesti za postupanje u situacijama kao što je ova„, kazala je Latinović.

Učesnici debate su se saglasili i da odlaganje godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije ka članstvu u EU može da ima ozbiljne posledice.

U ovom trenutku smo u očajničkoj potrebi za kredibilnim izveštajem EK. Ovako ćemo izgubiti kontinuitet izveštavanja i rizikujemo kašnjenje u sprovođenju preporuka EU„, ocenio je Majstorović.

Međak smatra da je Srbija tokom pandemije prepoznata u svetu kao država koja „prednjači u kineskoj COVID diplomatiji“ i da će to direktno ostaviti posledice na put ka članstvu u EU.

Flesenkemper smatra da sada ipak nije trenutak da se ocenjuju posledice krize na proces pristupanja Uniji, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…