Pandemija korona virusa stavila na probu odnose Srbije i EU

EU Srbija

London, 17. jun 2020. –  Srbija je i dalje daleko od punopravnog članstva u EU, svog „proklamovanog cilja“, a pandemija korona virusa je odnose Beograda i Brisela stavila na probu na nov način, piše londonski Fajnenšel tajms (FT).

U jednom od članaka koje je taj britanski list objavio u okviru specijalnog dodatka o ulaganjima u Srbiji, pod naslovom „Put Srbije ka EU posut pogrešnim koracima i nedoumicama nekih članica“ se ukazuje na spore strukturalne i političke reforme i slabljenje uticaja EU tokom pandemije.

U tekstu se podseća da su trgovinski i investicioni odnosi EU i Srbije počeli da cvetaju posle oporavka od ekonomske krize pre 10 godina, a da je Srbija počela da dobija reputaciju makroekonomski stabilne zemlje.

Ipak, spor napredak u drugim, suštinskim oblastima domaće ekonomije i političke reforme, imao je ozbiljne posledice„, ocenjuje FT.

List podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iznenadio neke zapadnoevropske glavne gradove hvaljenjem Kine zbog pomoći tokom pandemije i „očiglednim nipodaštavanjemEU, koju je optuživao za nedostatak solidarnosti sa Zapadnim Balkanom.

Sposobnost EU da se afirmiše na Zapadnom Balkanu, posebno u najvećoj i politički najvažnijoj zemlji regiona – Srbiji, izgleda da je oslabila od izbijanja pandemije„, izjavio je direktor briselske kancelarije Nemačkog instituta za međunarodnu saradnju i bezbednost Dušan Reljić.

FT navodi da, uprkos odluci da se otvore pristupni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom, neke članice EU, prvenstveno Francuska, „nisu uverene da bi bar neke zemlje Zapadnog Balkana ikada trebalo da postanu punopravne članice EU„.

To, ipak, nije sprečilo Evropsku komisiju da pokaže svoju dugoročnu posvećenost Srbiji i regionu, „suočena s geopolitičkom konkurencijom“ Kine, Rusije i Turske, dodaje FT podsećajući na finansijsku pomoć koju je Srbija dobila od EU za borbu protiv posledica pandemije.

Međutim, ta sredstva jedva da mogu da nadoknade očekivano smanjenje prihoda od izvoza zbog pada evropske potražnje za srpskim proizvodima„, piše list.

Veću zabirnutost, ocenjuje FT, izaziva to što će zbog pandemije zdravstveni sistem, javne finansije i industrija Srbije biti pod toliko velikim pritiskom da će biti zaustavljen napredak ostvaren tokom protekle decenije u ispunjavanju standarda EU, posebno u oblastima kao što su javna uprava, državna pomoć i politika konkurentnosti.

Da bi Srbija ostvarila ekonomski rast od sedam odsto godišnje – kako su prognozirali stručnjaci Svetske banke u prošlogodišnjem izveštaju, potrebno je povećati javne investicije na najmanje pet odsto BDP-a, što bi pomoglo da se investicije u privatnom sektoru povećaju na iznad 20% BDP-a i sprovedu druge reforme radi povećanja produktivnosti, podsticanja izvoza i poboljšanja pravila poslovanja.

Kao najveći ukupni strani investitor u Srbiji, EU ima svoju ulogu u tome„, navodi FT.

Britanski list ocenjuje da je put Srbije ka EU bio težak i da su najveće prepreke na tom putu Kosovo i vladavina prava – „faktor koji je u očima EU blisko povezan s demokratskim vrednostima i konkurentnom ekonomijom„.

Iako su Srbija i Crna Gora, „bar nominalno„, ispred drugih zemlja Zapadnog Balkana u evropskim integracijama, FT podseća da je stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik u novembru rekao da su dve zemlje „tek na početku ispunjavanja teškog zadatka“ sprovodjenja unutrašnjih reformi koje od njih očekuje EU.

Britanski list piše da su zvaničnici EU posebno zabrinuti zbog „sklonosti srpskih lidera“ da stavljaju Brisel nasuprot drugim silama, posebno Kini i Rusiji, u nastojanju da dobiju političku prednost kod kuće.

Evropska komisija je, podseća FT, u izveštaju prošle godine navela da srpske vlasti moraju u javnosti da objektivno, aktivnije i nedvosmisleno govore o EU koja je njihov „glavni politički i ekonomski partner„, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…