Pandemija korona virusa pokazala je koliko je region povezan

Regional Youth Cooperation Office - RYCO

Tirana, 04. decembar 2020. – Zapadni Balkan preplavljen je pozitivnim pričama o pojedincima i grupama koji su doprineli  pružanju pomoći u vreme kada je to bilo potrebno, a pandemija virusa kovid-19 pokazala je koliko je region međusobno povezan i kako posledice utiču na sve.

Ovaj zaključak je naveden u saopštenju Regionalne kancelarije za saradnju mladih RYCO povodom obeležavanja 5. decembra, Međunarodnog dana volontera.

Kako navode iz ove regionalne kancelarije, Međunarodni dan volontera svake godine podiže svest o ulozi koju volonteri igraju u odgovoru na izazove sa kojima se svet suočava.

“Razvoj društava u kojima je pomoć drugima temeljna vrednost izuzetno je važan u krizama poput one koja je uzrokovana pandemijom kovid”, navode iz RYCO i ističu da se upravo zbog toga projekat Route WB6 pridružuje obeležavanju doprinosa i uticaja koji volonteri imaju u svojim zajednicama širom Zapadnog Balkana.

Takođe, naglašava se potreba za reformama volonterske politike u celom regionu, a sa ciljem zaštite volontera kao i onih koji organizuju volonterske aktivnosti.

“Pokazala se potreba za regulisanjem volontiranja jasnim zakonskim okvirom koji podstiče i povećava njegovu vrednost, imajući na umu regionalnu perspektivu”, objašnjava se u saopštenju RYCO.

Navode da projekat Route WB6 radi na temeljima regionalne volonterske politike koju će organizacije u ovom projektu da koriste kao okvir za zagovaranje reformi volonterske politike na Zapadnom Balkanu.

“Uspostavljanje regionalnog volonterskog servisa i implementacija regionalnog volonterskog prekograničnog programa Route WB6 naš je prioritet u 2021. Uvereni smo da ćemo mladim ljudima Zapadnog Balkana pružiti prvu priliku za volontiranje širom regije“, izjavila je koordinatorka projekta Route WB6 Ines Bulajić.

Inače projekat Route WB6 ima za cilj promociju prekograničnog dugoročnog i kratkoročnog volontiranja, kao alata koji će doprineti smanjenju socijalne i etničke distance među mladima u regionu, kao i jačanju njihovih prosocijalnih i evropskih vrednosti koje vode pomirenju, stabilnosti i prosperitetu regiona.

Projekat sprovodi konzorcijum koji predvodi Regionalna kancelarija za saradnju mladih RYCO u saradnji s organizacijama Beyond Barriers, SEEYN, Lens, Kulturnim centrom mladih Bitola, UDP Zid i Mladim istraživačima Srbije.

Projektu se u decembru priključuje novi partner Institut za razvoj mladih KULT, a projektne aktivnosti započele su 1. januara 2019. i nastaviće se do kraja 2021. godine.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…