Pandemija korona virusa pokazala da je nemačko zdravstvo profitiralo od imigracije

korona virus

Berlin, 20. maj 2020. – Nemačka se već godinama suočava sa manjkom lekara. Još je 2019. godine Savezna lekarska komora te zemlje upozorila da bi zbog toga mogli da nastupe ozbiljni problemi u pružanju zdravstvenih usluga.

Kriza sa korona virusom pokazala je, međutm, kako je Nemačka profitirala od imigracije.

Mnoge od mera koje je nemačka vlada tokom pandemije preduzimala kako bi sprečila širenje zaraze, služile su jednoj svrsi – da zaštite zdravstveni sistem od preopterećenja. Jedna od grupa koje su proteklih sedmica ciljano pozvane da pomognu u oblasti zdravstva, bili su i strani lekari koji još nisu dobili dozvolu za rad u Nemačkoj. Predvodnik takve inicijative bila je lekarska komora savezne vlade pokrajine Saksonije.

Poziv smo uputili u prvom redu preko Fejsbuka„, objasnio je portparol te komore Knut Keler, dodajući da su povratne informacije zatim obrađene i stavljene na raspolaganje nadležnim zdravstvenim telima.

Prema njegovim rečima, dodatno osoblje značilo je „znatno rasterećenje“ u zbrinjavanju obolelih, iako su lekari imigranti, zato što još nemaju licencu, mogli da budu angažovani samo pod nadzorom akreditovanih lekara.

Na poziv se u Saksoniji do sada odazvalo okruglo 130 lekara koji još nisu okončali postupak dobijanja nemačke licence.

 „Mi smo u Saksoniji imali veliku prednost da broj obolelih nikada nije bio tako visok da bi bilo potrebno i dodatno osoblje„, kaže Keler, ali i naglašava da su u komori ipak zadovoljni što za slučaj drugog talasa epidemije mogu da računaju na te lekare kao rezervu.

Dve nedelje posle Saksonije, sličan poziv uputila je i lekarska komora Bavarske, koja je jedna od dve najteže pogođenih nemačkih pokrajina. Na taj poziv odazvalo se do početka maja više od 660 lekara bez nemačke licence.

Nešto kasnije, i pokrajinska vlada Severne Rajne-Vestfalije olakšala je uslove sa sticanje profesionalne dozvole za strane lekare, kako bi u pandemiji mogla da raspolaže dodatnim medicinskim radnicima i rastereti bolničko osoblje.

Krajem marta u Nemačkoj je aktiviran i onlajn-portal match4healthcare.

Portal su razvili studenti i koji na teritoriji cele zemlje posreduje u pronalaženju posla između klinika i staračkih domove i negovatelja, medicinskog osoblja i studenata medicine.

U svim tim akcijama jedan od uslova je bio i solidno vladanje nemačkim jezikom, što se za lekare iz drugih zemalja često i najveći problem prilikom dobijanja licence za rad u Nemačkoj.

Jezička prepreka je često i najveća prepreka u postupku licenciranja„, kaže za Andreas Veber, direktor instituta Akademija za obrazovno usavršavanje u privredi (FAW). Ta ustanova pruža pomoć i stranim lekarima, negovateljima i medicinskom osoblju na putu ka dozvoli za rad, između ostalog i tako što im, pored osnovnih, nudi i stručne jezičke kurseve.

Prema Veberovim rečima, idealno je kada učesnici tih tečajeva već povremeno rade u medicinskom sektoru, a da bi se to omogućilo, institut sarađuje sa različitim partnerima koji mogu da im omoguće angažman u praksi.

U septembru 2019. godine u Nemačkoj je, prema zvaničnim podacima, na poslovima za koje se plaća obavezno socijalno osiguranje radilo 365.000 državljana zemalja koje su obuhvaćene pravom azila. Od tog broja više od 4% radilo je u zdravstvu. Među te zemlje spadaju Avganistan, Eritreja, Irak, Iran, Nigerija, Pakistan, Somalija i Sirija.

Prema studiji Instituta nemačke privrede iz aprila ove godine, broj stranih državljana zaposlenih u Nemačkoj u zdravstvu i u domovima za brigu o nemoćnima porastao je u periodu između 2014. i 2019. godine za 121.000 što čini 3,4% svih zaposlenih u te dve oblasti u Nemačkoj.

Pozitivni efekti migracije ne bi trebalo potpuno da nestanu iz javnog diskursa„, upozorava autor studije, ekonomista Vido Gajs-Tene, koji naglašava da su upravo u pandemiji useljenici dali veliki doprinos poboljšanju situacije, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…