Pandemija korona virusa negativno se odrazila i na put Srbije ka EU

EU Srbija

Beograd 05. maj 2020. – Pandemija korona virusa globalno je doprinela slabljenju liberalnog poretka, jačanju nacionalizma, ekonomskom padu, krizi, a negativno se odrazila i na put Srbije ka EU.

To je ocena onlajn panela „Srbija i EU, saradnja u doba korone“u organizaciji Nacionalnog konventa o EU i Radne grupe za poglavlje 31 (zajednička spoljna, bezbednosna i odbrambena politika).

Zbog pandemije bi i globalno klatno između bezbednosti i slobode moglo da se pomeri ka bezbednosti a na račun ljudskih prava i u periodu posle pandemije“, upozorio je vanredni profesor Fakulteta političkih nauka Beogradskog univerziteta Filip Ejdus.

Ejdus je rekao da ni pre pandemije proširenje nije bilo visoko na dnevnom redu EU, a korona virus je dodatno okrenuo Uniju ka sebi.

Prema njegovim rečima, neka istraživanja pokazuju da će to tako biti i posle epidemije.

Ejdus je rekao i da je Srbija i pre pandemije imala problem sa demokratijom a sada je situacija još gora.

On je pomenuo način uvođenja vanrednog stanja, migrante zatvorene u centrima, militarizaciju diskursa, što sve otežava put Srbije ka EU.

On je takođe rekao da je spoljna politika Srbije i pre pandemije bila „promiskuitetna“ a da je u pandemiji to metastaziralo.

Kao primer je naveo bilborde zahvalnosti Kini, ne samo u Beogradu, nego i širom Srbije koji su, prema njegovim rečima, ogoleli geopolitički populizam vlade.

To balansiranje pokreće sile da se nadmeću za Srbiju koja postaje neka vrsta plena, što nas suštinski pretvara u objekat a ne subjekat politike„, rekao je Ejdus dodajući da okretanjem Kini pre svega Briselu šaljemo konfuznu poruku u kom pravcu Srbija ide.

Kao još jednu posledicu krize zbog pandemije u Srbiji, Ejdus je naveo podrivanje ideje EU kod građana.

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak govorio je na panelu o „problemu u narativu“, odnosno porukama koje stižu, uključujući iz Skupštine Srbije, npr. o ruskoj braći, kineskim prijateljima, krizi solidarnosti u EU.

Kako je istakao, Srbija samo za EU ima podatke o vrednosti pomoći, dok se za Kinu i Rusiju ne zna kolika je pomoć a koliko je pristigla medicinska opreme plaćena.

EU je ipak izgubila marketinšku utakmicu sa Kinom i Rusijom u pandemiji, čemu je kapitalno doprineo predsednik Aleksandar Vučić“, ocenio je novinar Boško Jakšić dodajući da predsednik uprkos tome političku budućnost vezuje za Zapad dok Istok koristi da bi se Zapadu pokazao kao nezaobilazni partner, „iako pomalo ćudljiv“.

Jakšić smatra da je to opasno jer Rusija ne odustaje od toga da sem energenata izvozi i svoj autoritarni politički model dok Kina ulaganjima primorava Srbiju da krši pravila EU u poslovanju.

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht ukazala je da odnose Srbije i EU u uslovima pandemije treba posmatrati u svetlu globalnih odnosa snaga i starih i novih geopolitčkih igara, različitosti unutar same EU i načina na koji će Srbija pokazati da je spremna da učini više za Evropu ako nam strateški prioritet ostaje ulazak u EU.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…