Pandemija je iskorišćena da bi se uvele dodatne represalije i ojačala policijska država

Igor Štiks

Beograd, 21. mart 2021. – Demokratija je danas svakako na testu, jer reprezentativna demokratija, u kojoj se elita jednom u četiri godine pojavi na izborima nije dobra i treba je pretvoriti u participativnu.

To je izjavio, u intervjuu FoNetu, pisac i profesor Igor Štiks i upozorio da su autokrate raznih profila jedva dočekale da pandemiju proglase ratom, iako ona to nije.

Pandemija je iskorišćena da bi se uvele dodatne represalije i ojačala policijska država, objasnio je Štiks u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet.

U razgovoru sa novinarkom Danicom Vučenić, on je predvideo „da ćemo iz pandemije izaći vrlo oštećeni i naći se u mnogo represivnijim sistemima nego što smo bili pre“.

Profesor na Fakultetu za medije i komunikacije smatra da je demokratija na testu i zato što se „uspešnost nekog vladalačkog modela“ ne može meriti time da li  su vakcine nabavljene brže i bez procedura.

Kako je predočio, to bi značilo da je najbolje da imamo vladare „koji stvari uzimaju u svoje ruke, što bi nas sve odvelo u propast“.

Prema njegovom uverenju, sada je „nezadovoljstvo građana ogromno“, ali nema artikulaciju i to se vidi i po „haotičnim scenama koje smo gledali od Beograda do Amsterdama“.

„Bez obzira na to kako se postavljate prema vakcinaciji, postoji bes koji traži neke odgovore kojih nema i pitanje je da li će, kada pukne, to biti apsolutna provala antisistemskog razmišljanja, ko će sve to nositi i sa kojim idejama“, ukazao je Štiks.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…