Pančevo: Grad sa planom za lokalno informisanje

Pančevo je usvojilo Akcioni plan za razvoj lokalnog informisanja, što je Misija OEBS-a u Srbiji pozdravila kao dobar način da se odgovori na izazove u toj oblasti na lokalu.

Rešenje za novinare iz lokalnih sredina mogu biti mediji civilnog sektora, jer mogu delovati nezavisno od političkih i finansijskih uticaja i finansirati se istovremeno iz različitih izvora, rečeno je na skupu o lokalnim medijima u Novom Sadu.

Iznet je i podatak da je Radio Medveđa jedini medij u procesu privatizaicije u kome su radnici prepoznali mogućnost da osnuju konzorcijum i postanu vlasnici svoga medija.

Predstavnica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji Sanja Stanković pozdravila je 27. novembra na skupu u Novom Sadu činjenicu da je grad Pančevo usvojio Akcioni plan za razvoj lokalnog informisanja.

To vidimo kao dobar način da opštine odu i korak napred i budu od pomoći i novinarima i medijima i javnosti„, kazala je Sanja Stanković na konferenciji „Lokalne samouprave i medijski zakoni – godina nulta“ u Skupštini Vojvodine.

Akcioni plan za razvoj lokalnog informisanja izradilo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku OEBS-a.

Prema njenim rečima, u značajnom broju slučajeva lokalne samouprave su imale sluha za sugestije novnarskih i medijskih udruženja, ali postoje i oni koji se nisu ponašali u skladu sa zakonima.

Sanja Stanković je izrazila nadu da će Agencija za privredne registre zaživeti u punom obimu i da će građani na jednostavan i pregledan način moći da vide i ko su vlasnici medija i koliko javnog novca dobijaju od različitih državnih struktura.

Ona je pozvale novinare iz lokalnih, naročito iz višejezičnih sredina, da osnivaju medije civilnog sektora.

To je jedna od još neiskorišćenih opcija koju zakoni pružaju. Takvi mediji imaju veću mogućnost otklona od političkih i finansijskih uticaja, a mogu se finansirati iz različitih izvora: javnih sredstava namenjenih projektnom sufinansiranju, donacija, priloga građana, kao i od nacionalnih saveta manjina„, kazala je Sanja Stanković.

Radio Medveđa redak primer udruživanja zaposlenih

Državni sekretar u Ministarstvu informisanja Saša Mirković izjavio je na skupu da je u procesu privatizacije do 31. oktobra 36 medija našlo nove vlasnike. „To je 72%. Siguran sam da niko nije očekivao da će biti toliko interesovanje za privatizaciju medija„, rekao je Mirković.

Dodao je da očekuje da će nakon RTV Vranje, istim putem besplatne podele akcija zaposlenima krenuti još oko 20 medija.

Naveo je da je Radio Medveđa jedini medij u kojem su sami radnici prepoznali mogućnost da osnuju konzorcijum i postanu vlasnici svoga medija.

To je, nažalost, jedan jedini takav primer. Ni model medija civilnog sektora nije dovoljno prepoznat a on bi sasvim sigurno mogao da bude dobar model za opstanak pojedinih medija i nastanak novih medija„, rekao je Mirković.

Dodao je da su u toku pripreme za formiranje radne grupe za donošenje nove Medijske strategije, koja bi trebalo da bude doneta tokom 2016. godine.

Pokrajinski sekretar za informisanje Slaviša Grujić rekao je da su pokrajinske vlasti smatrale da ne treba sprovoditi privatizaciju medija dok se ne nađe dobar model za očuvanje medija na lokalu i manjinskih medija.

Očekujem da će se nakon privatizacije morati pronaći supstitucija za javno informisanje na lokalnom nivou. Lokalni mediji nisu samoodrživi, a pogotovo oni koji imaju sadržaje i na manjinskim jezicima„, ocenio je Grujić.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…