Palmer: Rusija pokušava da podeli Balkan

Metju Palmer

Sofija, 12. februar 2020. – Specijalni izaslanik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer upozorio je da Rusija pokušava da podeli region i ometa njegovu integraciju sa Zapadom.

Američki državni sekretar Majk Pompeo imenovao je visokog zvaničnika Stejt departmenta Metjua Palmera za svog specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan.

Palmer je izrazio nadu da će Severna Makedonija i Albanija u martu otvoriti pregovore o članstvu u Evropskoj uniji.

Zabrinuti smo zbog ruskih namera u odnosu za Zapadni Balkan„, rekao je Palmer za bugarski servis Radija Slobodne Evrope.

Rusija više voli Zapadni Balkan koji je rascepkan, podeljen, sumnjičav, koji ima element haosa, rekao je Palmer u intervjuu objavljenom dan posle njegove posete Sofiji.

Palmer je ukazao da je još jedan izazov za Balkan aktivnost ruskih agenata.

Pomenuo je pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine i pokušaj ubistva bugarskog trgovca oružjem po scenariju sličnom trovanju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji.

Takođe je naveo „ruske napore da podriju podršku za Prespanski sporazum između Skoplja i Atine„, kao „još jedan primer zloćudne aktivnosti od strane ruske države„.

Prespanskim sporazumom potpisanim 2018. godine okončan je skoro trodecenijski spor oko imena između Atine i Skoplja, čime je otvoren put Severnoj Makedoniji da se pridruži NATO-u i EU.

Palmer je izrazio nadu da će Savet EU u martu odlučiti da otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Želeli bismo da vidimo da se vrata otvore. Obe zemlje ispunjavaju zahteve i nadamo se da će Evropski savet to priznati time što će pristati da otvori pregovore tokom sastanka u martu,“ rekao je, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…