Pad BDP na nivou EU u 2020. prognozira se na 8,3%

Evropska komisija

Brisel, 07. jul 2020. – Bruto domaći proizvod zemalja zone evra će pasti 8,7% u 2020. i zatim se oporaviti u 2021, kada se predviđa rast od 6,1%, objavila je Evropska komisija, u prognozi koja je pesimističnija nego u prethodnom izveštaju početkom maja.

Pad BDP na nivou EU u 2020. prognozira se na 8,3% a u 2021. se očekuje rast od 5,8%.

Komisija je saopštila da su prognoze rasta za 2021. u upravo objavljenim Letnjim ekonomskim prognozama malo manje robusne nego u Prolećnim prognozama.

Ekonomski uticaj izolacije je teži nego što smo predvideli na početku. I dalje se krećemo korz nemirne vode i suočeni smo sa brojnim rizicima, uključujući novim velikim talasom infekcija korona virusom„, rekao je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Dombrovskis je rekao i da EU mora da nastavi da štiti radnike i kompanije i koordiniše politike na nivou EU kako bi obezbedila da iz krize izađu jači i ujedinjeniji.

Početkom maja Evropska komisija je prognozirala pad BDP u zoni evra na 7,7% u 2020. i zatim oporavak i rast od 7,4% u 2021.

Ta predviđanja pokazuju razorne ekonomske posledice ove pandemije„, rekao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni.

Tri zemlje, Italija, Španija i Francuska posebno su pogođene ovom recesijom sa očekivanim padom BDP od preko 10% u 2020.

Tako se očekuje da će italijanski BDP pasti 11,2% u 2020. da bi porastao za 6,1 u 2021.

Predviđeno je da će španski BDP pasti 10,9% u 2020. i zatim se oporaviti sa rastom od 7,1% u 2021. dok bi u Francuskoj BDP mogao pasti 10,6% u 2020. i onda porasti za 7,6% u 2021.

Nemačka je među zemljama kao što su Luksemburg, Malta i Finska za koje se očekuje da će bolje ograničiti ekonomski pad, i za Berlin se ove godine očekuje smanjenje BDP od 6,3% i oporavak uz rast od 5,3% u 2021.

U drugom tromesečju 2020. ekonomska proizvodnja se, kako se očekuje, znatno više smanjila nego u prvom tromesečju. Ipak, prvi podaci iz maja i juna nagoveštavaju da je možda najgore prošlo. Oporavak bi trebalo da ojača tokom drugog polugođa, iako je on nepotpun i nejednak među državama članicama„, navela je Evropska komisija.

Brisel je istovremeno naglasio da su „rizici“ za rast i dalje „izuzetno visoki“ ukazujući da je u velikoj meri nepoznato koliko će pandemija trajati i koliki će joj biti obim, kao i koje restriktivne mere će se pokazati potrebnim u budućnosti.

Komisija za sada u svojim prognozama polazi od principa da neće biti drugog talasa infekcije.

Drugi rizici, ocenjeni kao „znatni„, takođe opterećuju tržište rada, solventnost firmi i stabilnost finansijskih tržišta, što će sve uticati na privredni rast.

Sa druge strane, brzo nalaženje vakcine protiv korona virusa i postizanje sporazuma članica EU o planu podsticaja privrede koji je predložila Evropska komisija bi pozitivno uticale na privredni rast, navodi se u saopštenju Komisija, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…